Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Palmolieprijs daalt wederom, export wel hoger

27 September 2023 - Max van der Heijden

De palmolieprijs op de Maleisische beurs en in Rotterdam is de afgelopen¬†week gedaald. Dit komt met name door de lagere prijzen van andere plantaardige oli√ęn. De exportcijfers van palmolie¬†zien er namelijk goed uit. Ook de lage koers van de ringgit zorgt ervoor dat het¬† verlies beperkt blijft.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens Intertek Testing Services steeg de export van Maleisische palmolie tussen 1 en 25 september met 17,5% vergeleken met een maand eerder. Amspec Agri Malaysia houdt het op een stijging van 15,2%. Van morgen (donderdag 28 september) tot en met zaterdag vindt Globoil plaats, de belangrijkste bijeenkomst van plantaardige oliehandelaren en -producenten. Handelaren kijken ook met een schuin oog vooruit naar dat evenement. 

Onderzoeksbureau Refinitiv verwacht dat een erger wordende droogte de palmolieproductie in Indonesië Europa parten kan gaan spelen. Dat land gaat palmoliebedrijven voor de rechter dagen als zij grond illegaal gebruiken omdat ze de juiste papieren niet voor november hebben ingediend. 

De zonnebloemolie verliest meer waarde de afgelopen week waardoor het verschil tussen de twee oliesoorten verder oploopt. Waar zonnebloemolie een jaar geleden nog veel duurder was dan palmolie is laatstgenoemde nu duurder. 

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox