Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Noord-Afrika blijft aan de markt voor tarwe

27 September 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Egypte en Tunesië laten weer van zich horen op de tarwemarkt. De een is in onderhandeling met Rusland en de ander heeft net een tender gesloten. Polen en Oekraïne lijken elkaar te naderen over de graanexport. In de Amerika's werkt het weer niet helemaal mee, in de VS voor de oogst en in Brazilië voor het zaaien.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe sloot gisteren op €240,25 per ton. Dat is onveranderd ten opzichte van de slotkoers van maandag. Ook op de beurs in Chicago bleef de koers ongewijzigd op $5.89 per bushel. Het komt zelden voor dat op beide beurzen de tarwenoteringen gelijk blijven. Maïs deed afgelopen handelssessie een stapje terug en sloot 0,3% lager op $4.79¾ per bushel. Soja zat iets in de lift en pluste 0,4% en kwam daarmee uit op $13.02¾ per bushel.

In de tarwemarkt is het voor spelers wikken en wegen volgens handelaren. Export is het meeste besproken onderwerp op het moment. Verschillende bronnen melden dat Tunesië in een tender 100.000 ton tarwe heeft vast gelegd voor circa $277 per ton C&F (franco). Het land van herkomst is niet helemaal duidelijk. De export van tarwe uit de EU dit seizoen tot en met 24 september staat op 6,88 miljoen ton. Dat is maar liefst 27% minder dan in dezelfde periode vorige jaar.

Egypte heeft verschillende ijzers in het vuur voor wat betreft graanleveringen. Eerder werd bekend dat Egypte de mogelijkheden onderzoekt tarwe uit Kazachstan te importeren. Gisteren werd bekend dat Egypte ook met Rusland in gesprek is over 1 miljoen ton tarwe. Het zou daarbij gaan om een deal tussen beide landen en niet via marktpartijen.

Oostzee alternatief voor Zwarte Zee
De gesprekken tussen Polen en Oekraïne over de import van graan liggen op schema, zo heeft de Poolse minister van Landbouw Robert Telus laten weten tijdens een persconferentie. "Ik ben blij dat we over de toekomst praten, dat we mechanismen voor de toekomst bouwen en dat we bepaalde emoties kalmeren die niet goed zijn geweest voor ons. We zijn waarschijnlijk op weg in de goede richting." Een harde eis van Polen is dat Oekraïne de klacht bij de WTO intrekt. Verder maakte Telus bekend dat hij in gesprek is met Litouwen over het organiseren van de doorvoer van het Oekraïense graan naar de Oostzeehavens.

De Oekraïense poging de export over de Zwarte Zee weer vlot te trekken gaat nog niet vanzelf. Het eerste van de drie schepen onderweg naar Chornomorsk is geladen, maar is nog niet vertrokken voor de terugreis en blijft in de buurt van de haven hangen. De andere schepen liggen nog te wachten op hun vracht.

Soja uit de VS in de belangstelling
In de VS vordert de maïs- en sojaoogst maar matig. Door de regen van afgelopen weekend staan de combines even stil. Lokale bronnen verwachten dat vandaag of morgen de oogst weer hervat kan worden in de cornbelt. De verslechterde conditie van soja in de VS in het Crop Progress-rapport geeft de markt steun volgens analisten. Ander lichtpuntje voor de Amerikaanse sojatelers komt uit de EU. Vanwege de regels rondom ontbossingsvrije soja zouden de Europese kopers wel eens meer soja in de VS kunnen kopen.

In Brazilië zelf zijn ze niet zo bezig met wat de EU wel of niet wil, zo lijkt het, maar veel meer met de weerberichten. In het centrale deel van Brazilië is het droog en daar komt volgens de weersvoorspellers komende week geen verandering in. Telers in Brazilië zijn bezig met het zaaien van soja. Door de droogte is de start van het gewas echter niet ideaal.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden