Shutterstock

Nieuws Bakkerijgrondstoffen

Prijzen bakgrondstoffen geven gemixt beeld

25 September 2023 - Max van der Heijden

De tarweprijs daalde licht afgelopen week, ruim Russisch aanbod en Oekraïne dat er steeds beter in slaagt om zelf te exporteren houden de prijs relatief laag. Ook suiker werd goedkoper dankzij  een goede Braziliaanse oogst. Op de zuivelmarkt stegen de prijzen scherp. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarweprijs op de Matif is de afgelopen week dus licht gedaald. De prijzen staan onder drukk, doordat Oekraïne steeds beter in staat lijkt toegang tot de wereldmarkt te houden. De eerste graanschepen werden afgelopen week ingeladen en dinsdag vertrok het eerste schip uit de haven van Chornomorsk. Wel is er nog altijd een sluimerend conflict met een aantal buurlanden. 

Zelensky lijkt langzaam gedeeltelijk akkoord te zijn met de eisen van Polen en Slowakije. Met dat laatste land zou er een afspraak zijn over een licentiesysteem. Hiermee zou de doorvoer van het Oekraïense graan gegarandeerd zijn. Ook met Polen lopen gesprekken. Met Roemenië wordt ook aan een plan gewerkt. In dat land wordt aan een systeem met importvergunningen gedacht. Dit om te voorkomen dat Oekraïens graan in het land blijft hangen en boeren de dupe zijn. 

Rusland speelt ook nog altijd een grote rol op de granenmarkt. Hoewel het land zich relatief koest houdt, heeft een grote voorraad die het graag op de wereldmarkt zou afzetten. 

Suiker
Ook de suikerprijs is afgelopen week gedaald. Wel is de prijs nog altijd zeer hoog te noemen. De door el niño veroorzaakte droogte in Azië houdt de koers stabiel. Ook het nieuws dat India hoogstwaarschijnlijk geen suiker gaat exporteren dit seizoen zorgt voor hogere prijzen. Zelfs met de verwachte regen in september zal de Indiase regering suikermolens vragen om hun voorraden op de binnenlandse markt te verkopen. 

Goed nieuws kwam er uit Brazilië waar grondstofhandelaar Sucden een 19,8% hogere oogst dan een seizoen geleden. Bovendien heeft de EU de verwachte suikerbietenoogst bijgesteld, van 73,7 ton per hectare naar 74,5 ton per hectare. Ook gaat China deze week de eigen suikervoorraden verkopen, waardoor de prijzen in het land waarschijnlijk zullen dalen.

Zuivel
De room prijzen zaten afgelopen week in de lift. Verse boter noteert rond €4.500 per ton. Een verdere stijging zit er nog niet in, daarvoor ligt teveel diepvriesboter in de magazijnen. Wel is er een aantrekkende vraag naar verse boter. Tegen de verwachting in wordt ook de room alsmaar duurder met prijzen krap boven €6.000 per ton. De prijsstijging is opvallend gezien de herstelde melkaanvoer in Frankrijk en Duitsland na de zomerdip in augustus. Wel is room ietwat overgewaardeerd. Daarbij is te verwachten dat de vraag vanuit het verssegment gaat afkoelen, waarmee verdere prijsstijgingen waarschijnlijk afgeremd zullen worden.  

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden