Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Olijfolieprijs blijft hoog, maar lijkt piek voorbij

25 September 2023 - Klaas van der Horst

De olijfolieprijs in Spanje lijkt na een ongekende prijsrally over het hoogtepunt heen. Het resulteert niet in een stevige prijsdaling, maar de prijs blijft net iets onder de piek van medio september hangen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de belangrijkste markt in Jaèn bereikte extra virgo olijfolie een prijspiek van €8,35 per kilo, terwijl die nu is gedaald naar €8,15 per kilo. Veel verschil lijkt het nog niet te maken, want de prijs is nog steeds bijzonder hoog.

De prijs voor 'gewone' virgo olijfolie bereikte een piek van €7,69 per kilo en zit nu op €7,45 per kilo. In Italië kwam de prijs in Bari ongeveer €1 per kilo hoger uit, in Griekenland in Ghania, ongeveer €1 lager. Met een piekprijs van bijna €6,70 per kilo is Portugal relatief goedkoop.

Meer neerslag nodig
De prijzen zijn steeds verder gestegen omdat het nog steeds behoorlijk droog is in de meeste landen rond de Middellandse Zee. Voor een echte prijsdaling is er eerst meer neerslag nodig.

De huidige prijsontwikkeling is wel bijzonder. In de periode 2011/12 tot en met 2022/23 lag de gemiddelde olijfolieprijs een kwart van de tijd onder de €2,29 per kilo en een kwart van de tijd boven de €3,34 per kilo.

In andere landen wordt ook wel olijfolie geproduceerd, maar zij kunnen de tekorten en de hoge prijzen in de grote productielanden niet goedmaken. Turkije heeft de export van olijfolie al sinds 1 augustus verboden. Tunesië blijft dan nog over als andere grote aanbieder, maar ook hier stijgen de prijzen gestaag.

Fraude en diefstal
De hoge prijzen maken niet alleen fraude extra lucratief, maar ook diefstal wordt steeds aantrekkelijker. Onlangs stalen dieven 50.000 kilo olijfolie bij een Spaanse verwerker. Dat is goed voor een marktwaarde van €500.000.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden