Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Zuivelmarkt wint, maar de weerstand blijft

21 September 2023 - Wouter Baan

De prijzen van zuivelcommodity's als boter, kaas en melkpoeder trekken deze week week aan. En soms behoorlijk snel. Tevens zijn de opwaartse bewegingen niet even goed te verklaren. Vooral producenten proberen de markt omhoog te praten. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een lange zomerperiode waar het handelstempo laag lag, zit er nu muziek in de markt. Niet alleen in Noordwest-Europa, maar ook daarbuiten. De hogere Global Dairy Trade eerder deze week heeft het sentiment wereldwijd een boost gegeven. Dat China zich weer als koper op de markt begaf, geeft de burger moed. Vooral producenten zijn optimistisch over de markt, of claimen dat althans te zijn. Er is verwerkers veel aan gelegen om de zuivelprijzen te laten stijgen en daarmee een betere bodem onder de melkprijzen te krijgen. Verdere prijsverlagingen zijn immers lastig te verkopen aan leden en leveranciers. Ook de zuivelhandel is blij dat de markt weer aantrekt, maar weet ook dat er nog veel voorraden zitten. Vooral van boter en melkpoeder.

Goudse foliekaas op drift 
In het oog springen deze week de hogere foliekaasprijzen, waarbij Gouda opklimt tot boven €3.600 per ton. Cheddar en mozzarella doen het rustiger aan door ruim buitenlands aanbod. Daarbij is de vraag uit de zuidelijke lidstaten weggevallen, nu het toeristenseizoen voorbij is. Foliekaas profiteert van een goede binnenlandse retailafzet. Ook de afzet naar de industrie en de foodservice loopt goed door. De prijsstijgingen kunnen echter niet ongebreideld doorgaan, zo is de gedachte. Handelaren twijfelen namelijk of de kaasvoorraden wel zo krap zijn, zoals dat door producenten wordt geschetst. Daarbij is de koopinteresse bij eindgebruikers niet overdreven groot. Bovendien ligt foliekaas op koers om cheddar te passeren, maar dat gebeurt historisch gezien zelden. 

Room overgewaardeerd
De boterprijs continueert deze week op €4.500 per ton. Doorstoten tot hogere niveaus lukt niet. Daarvoor ligt er nog teveel vriesboter opgeslagen. De aantrekkende vraag naar verse boter geeft de markt wel energie. Ook de roomprijzen blijven tegen veler verwachting in stijgen en passeren deze week de grens van €6.000 per ton. Deze prijsstijging is opvallend, want de melkaanvoer in Duitsland en Frankrijk heeft zich na de zomerdip in augustus weer hersteld. Wel is er sprake van een seizoensmatige productieteruggang. Room is ondertussen flink overprijsd ten opzichte van het boterequivalent. Daarbij zou de vraag vanuit het verssegment ook moeten afkoelen in deze tijd van het jaar. Vooralsnog blijft er sprake van opwaarts sentiment, maar dit kan ook zo weer omslaan. De spotmelkprijzen waren immers vorige week op zijn retour, maar dalen deze week niet verder.  

Poederprijs uit het dal
De poedermarkt klimt ondertussen steeds meer uit een diep dal, mede dankzij de aantrekkende GDT. Met prijzen voor magere melkpoeder boven €2.300 is de markt gestegen tot het hoogste niveaus sinds juli. Ook weipoeder en volle melkpoeder trekken wat aan. De poedervoorraden worden nog steeds als ruim ingeschat, maar de markt was in de afgelopen maanden waarschijnlijk te ver de put in gepraat. Daarop vindt nu een correctie plaats.  

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox