Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Rundvleesproductie in veel Europese landen lager

19 September 2023 - Max van der Heijden

De Europese rundvleesproductie lag gedurende de eerste heflt van 2023 4,5% lager dan dezelfde periode vorig jaar. Het aantal geslachte dieren lag in veel landen lager, maar niet in Nederland. Dat meldt de Agriculture and Horticulre Development Board, de Britse versie van de LTO.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nederland en Duitsland waren de enige landen waar de productie niet daalde. In Duitsland groeide de productie het afgelopen half jaar, maar is de trend op lange termijn dalend. De grootste daling vond plaats in Italië waar de rundvleesproductie 23% lager lag, gevolgd door Frankrijk, Spanje, Ierland en Polen. 

In totaal zijn er ruim 8,1 miljoen runderen geslacht, 3,6% minder dan een jaar geleden. Hiervan waren iets minder dan 3 miljoen koeien. Het percentage geslachte koeien daalde met 3,7%. 

Historisch laag
De Franse rundvleesproductie zit op het laagste punt in minimaal vijf jaar tijd, wat de prijzen van Frans rundvlees hoog houdt op de Europese markt. Ook de Poolse slachtcijfers zijn historisch laag. Opvallend genoeg zijn de Spaanse cijfers juist historisch hoog, ondanks de daling. De rundvleesproductie in dat land groeide namelijk de afgelopen jaren. In Duitsland was er juist sprake van een krimp, maar lijkt de productie dit jaar stabiel te zijn. In Nederland groeide de rundvleesproductie met 13% en is het niveau vergelijkbaar met dat van 2021. 

De Europese en Britse vleesconsumptie ligt lager vanwege inflatie. FranceAgriMer meldt dat de Franse thuisconsumptie van rundvlees met 2,5% daalde tijdens de eerste zes maanden van het jaar, doordat prijzen gemiddeld met 9,1% stegen. Het Duitse AMI meldt dat de rundvleesaankopen in dat land met 6,2% zijn gedaald van januari tot en met juli, doordat de prijzen met 6,9% stegen. De Duitse vleesconsumptie daalt al een tijdje, maar de hogere prijzen versnellen dat proces. De Italiaanse rundvleesaankopen lagen tijdens het eerste half jaar 4% lager dan een jaar geleden. 

De Europese rundveeprijzen zijn sinds maart dalende, maar de afgelopen weken is in bepaalde landen een opwaartse beweging te zien. De prijzen voor jonge stieren en koeien zijn gestegen in Ierland, Frankrijk, Duitsland en Polen. De rundvleeswaarde van jonge stieren steeg in Spanje. In landen zoals Nederland en Italië bleven de rundveeprijzen lager.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden