Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Droogte in Brazilië voert prijs grondstoffen op

19 September 2023

De Russische tarwe-export loopt op rolletjes en ook Oekraïne slaagt erin om te exporteren. Droogte in Brazilië maakt koffie en suiker duurder. En de lage prijzen van plantaardige oliën maken palmolie goedkoper.

Gratis dit artikel lezen?

Log in of maak een gratis account aan

Ik heb al een account. Inloggen »

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarwekoers op de Matif is gedaald, op de CBoT ging de stijging door. De prijs van Russisch tarwe daalde opnieuw en de maandelijkse Russische export in september wordt volgens SovECon 700.000 ton hoger geschat dan een jaar geleden. 

Soja
De koers sojabonen is maandag lager gesloten. De sojaoogst loopt voor op het vijfjarig gemiddelde, maar de gewasconditie is verre van goed en op het laagste niveau in tien jaar tijd. 

Suiker
De suikerprijzen zijn maandag gestegen door droogte in Brazilië. Ook de sterkere real en hogere olieprijzen geven de suikerprijzen een boost. 

Koffiebonen
De koffiekoersen sloten maandag hoger door voorspellingen van droog en warm weer in Brazilië. Ook de sterke Braziliaanse real is goed nieuws voor de koffieprijs. 

Palmolie
De Maleisische palmoliekoers is maandag gedaald door zwakkere prijzen van rivaliserende plantaardige oliën, waaronder een lage sojaolieprijs op de CBoT.

Aardgas
De TTF-gaskoers sloot maandag lager. Zorgen over de voorraad zijn afgenomen en de vraag blijft zwak. De ruime voorraden houden de prijs stabiel en werken als buffer tegen verstoringen. Ook het milde weer in oktober zorgt mogelijk voor lagere vraag. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs steeg maandag en blijft maar groeien door de verwachting dat het tekort in het vierde kwartaal zal toenemen door het krimpende aanbod. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers is aan weinig verandering onderhevig.

{{dataviewSnapshot(50_1695102740)}}

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox