Artem Grebenyuk / Shutterstock.com

Analyse Grondstoffen

Spanning tussen Oekraïne en de EU loopt op

15 September 2023

Het Zwarte Zeegebied blijft een factor van belang op vooral de Europese graanmarkt. Vooral de oplopende spanning tussen Oekraïne en de EU is een punt van zorg. In de VS nemen de zorgen over het weer juist af. Daarbij kun je je wel afvragen hoe terecht dat is.

Gratis dit artikel lezen?

Log in of maak een gratis account aan

Ik heb al een account. Inloggen »

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract tarwe op de Matif sloot gisteren €4 hoger op €242 per ton. Op de CBoT liet tarwe een kleine neerwaartse correctie zien met 0,6% en kwam daarmee uit op $5.93¾ per bushel. Ook maïs leverde iets in en sloot 0,4% lager op $4.80½ per bushel. Soja zat wel in de lift op de beurs in Chicago en sloot 0,8% hoger op $13.60½ per bushel.

De stemming op de Europese granenmarkt wordt nog steeds in belangrijke mate bepaald door de ontwikkelingen in het Zwarte Zeegebied. Oekraïne en vijf EU-lidstaten liggen op ramkoers voor wat betreft de import van granen. Oekraïne wil niets weten van verlenging van de importbeperkingen die de EU onder druk van de vijf landen heeft ingevoerd. Dat pakket loopt vandaag af en Hongarije heeft al te kennen geven unilaterale maatregelen niet te schuwen om de eigen boeren te beschermen mocht Brussel niets doe. Oekraïne dreigt dan weer naar de WTO te stappen mocht dat gebeuren.

Gisteren werd bekend dat Cargill zijn aandeel in de Russische graanterminal over aan de Delo Groep. Cargill maakte in juli 2023 bekend te stoppen met de export van Russisch graan. De verkoop van het aandeel van 25% in de KSK-terminal aan Delo past volgens de Amerikanen in deze strategie, zo schrijft Cargill in een statement.

Droogte maakt minder indruk
De granenmarkt lijkt op het moment iets minder onder de indruk van de weerberichten in de VS. Of dat helemaal terecht is, betwijfelen verschillende analisten. Het weer is in grote delen van het land niet bepaald gunstig voor de afrijping van maïs en soja. Te weinig vocht kost ook in deze fase van het groeiseizoen nog tonnen. Dat was eerder deze week ook al een beetje terug te zien in het Crop Progress-rapport van het USDA. En met de droogte is het nog niet gedaan, zo blijkt uit de gisteren gepubliceerde droogtemonitor. Op de prairies en in het westen van de cornbelt breidde de droogte zich verder uit.

En niet alleen voor maïs en soja heeft de droogte gevolgen. Inmiddels is de tijd ook al weer aangebroken om wintertarwe te zaaien. Enkele bronnen melden dat telers toch maar even afwachten in de hoop straks onder betere omstandigheden te kunnen zaaien. In het stof doet de tarwe toch niks.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox