Veel foodgrondstoffen als tarwe, koffie en soja laten opwaartse prijsbewegingen zien. Ook suiker en palmolie muteren hoger, na een eerdere correctie. De prijzen van energie stijgen niet verder, terwijl de euro in waarde daalt. Dit is de Markt Starter van vrijdag 15 september.
De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.
Tarwe
Het December-contract op de Matif is opgeklommen tot €240 per ton. Dit is het hoogste niveau sinds begin augustus. Oekraïne en Rusland blijven elkaar aanvallen in de Zwarte Zee en aan de Donau, wat de graanlogistiek hindert. Verder zorgt de jongste versie van het Wasde-rapport voor een prijsopdrijvend effect in de markt.
Soja
De prijs van sojabonen veert de afgelopen dagen weer wat op. Handelaren zij niet zo optimistisch als het USDA die eindvoorraden ruimer voorspelde. Ook FAS is optimistisch met een productiestijging van 6% tot 33,3 miljoen ton. Tegelijkertijd loopt de oogst in de VS wel achter op schema, door droog voorjaar.
Suiker
Na een correctie stijgen de suikerprijzen toch weer verder. De opwaartse kracht op de markt, die in het teken staat van een voorspelt mondiaal tekort, blijft groot. Dit ondanks een ruimer aanbod uit Brazilië. Beursgenoteerde suikerbedrijven als Champur Sugar en Wawana Sugars zien ondertussen de koerswaarde alsmaar verder oplopen door de de recordhoge prijzen.
Koffiebonen
De koffiemarkt is deze week alleen maar gestegen. Niet zozeer de oogstomstandigheden, maar vooral de Braziliaanse Reaal is leidend voor de prijzen. De Reaal steeg recent en dat ontmoedigt exporteurs om te handelen. Intussen zit Arabica in New York weer boven 150 Dollarcent per pound.
Palmolie
In Maleisië steeg Palmolie gisteren voor de tweede dag op rij. Palmolie lift mee met de hogere prijs van soja-olie. Daarmee is er voorlopig een einde gekomen aan een reeks afwaarderingen in de dagen daarvoor, nadat eind augustus bleek dat de geschatte Maleisische eindvoorraden met ruim 20% waren gestegen tot 2,12 miljoen ton.
Aardgas
De TTF-Future daalde gisteren weer wat, na een behoorlijke prijsstijging in de dagen daarvoor. De gasmarkt was in de ban van de stakingen van Chevron in Australië, maar is intussen van de ergste schrik bekomen.
Brent-olie
De olieprijzen zijn deze week gestegen naar het hoogste niveau in tien maanden door signalen van toenemende krapte op de mondiale oliemarkt. Dat komt door productiebeperkingen door oliekartel OPEC+. Gisteren steeg de markt echter niet meer verder.
Euro/dollar
Als poging om de inflatie verder terug te dringen, verhoogde de Europese Centrale Bank (ECB) gisteren de rente opnieuw. Dit keer met een kwart procentpunt tot 4%. In theorie zou dit de euro moeten steunen, maar dat is niet het geval.