Leitenberger Photography / Shutterstock.com

Analyse Grondstoffen

Hoge voorraden zitten boterprijs in de weg

13 September 2023 - Wouter Baan

Na een lange periode met stabiele prijsbewegingen kijkt de botermarkt weer met een schuin oog omhoog. Tegelijkertijd blijft de markt in het teken van een ruim aanbod staan, terwijl de consumentenprijzen laag te noemen zijn. Wat zijn de marktverwachtingen?

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De afgelopen weken schommelden de boterprijzen in een beperkte bandbreedte tussen €4.300 en €4.400 per ton. Daarmee geeft de botermarkt even geen blijk van het grillige karakter waar het om bekend staat. De relatief kalme periode speelt overigens al langer. Afgezien van een onstuimig begin van 2023 zijn de prijsbewegingen het hele jaar al rustig te noemen. De grote vriesvoorraden die boven de markt hangen, vormen een schokdemper.

Tweedeling
Hoewel concrete voorraadcijfers niet in beeld zijn, spreken veel insiders hier in meer of mindere mate over. Het vinden van opslagcapaciteit in Noordwest-Europa is niet eenvoudig en bovendien duur. Product dat wordt verhandeld, heeft vaak geen jonge leeftijd meer. In de markt is dan ook een tweedeling ontstaan tussen enerzijds bevroren en anderzijds verse boter. Voor verse boter moet een paar honderd euro per ton meer worden betaald.

Roommarkt leeft op
Sinds medio september is het sentiment op zuivelmarkt aan het verbeteren. Door de seizoensmatige teruggang van de melkproductie zijn de vloeibare componenten schaarser en duurder geworden. Room bijvoorbeeld steeg in de afgelopen weken met zo'n €700 tot ruim €5.750 per ton. Dit is het hoogste niveau sinds eind december. Daarmee is room behoorlijk overprijsd ten opzichte van boter, waar de botermarkt vervolgens weer een kleine reactie op geeft. Actueel worden handelsprijzen voor boter genoemd van €4.400 per ton, waarmee de prijzen aan de bovenkant van de range pogen uit te breken. De vraag is echter wel of dit daadwerkelijk gaat gebeuren, want vanuit de zuivelhandel er is best veel animo om product (al dan niet verlieslatend) te verkopen en posities te sluiten.

Lage supermarktprijzen
De supermarktprijzen van boter zijn goedkoop te noemen. Bij Aldi in Duitsland wordt boter voor dumpprijzen van €1,39 per 250 gram aangeboden. Ook andere Duitse supers bieden boter goedkoop aan. Net zoals de consumentenprijzen in Nederland ook flink zijn verlaagd, tot een slordige €2 per 250 gram voor private label merken. De prijsverlagingen tot 'pre-inflatieniveaus' zouden de afzet een boost kunnen geven, al zal het nog wel even duren voordat de ruime voorraden van de markt zijn. Tot die tijd houdt de botermarkt zich waarschijnlijk vrij kalm.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden