Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Rusland slaat handreiking van de Verenigde Naties af

11 September 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Een doorbraak in de Zwarte Zeegraandeal wil er maar niet komen. Tijdens de G20-top was het vooral een uitwisseling van de bekende standpunten tussen de landen. De VN bood wel een opening, maar Rusland wilde niet happen. China pakt ondertussen de leiding in de sojahandel.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Europese en Amerikaanse tarwemarkt lopen netjes met elkaar in de pas met op beide beurzen een daling van circa 1% tijdens schrijven (voor sluiting van de markt). Soja zit voorzichtig in de lift met een plusje van ongeveer 0,5% en maïs beweegt vooral zijwaarts met 0,1% in het groen.

Wereldleiders hebben tijdens de G20-top afgelopen weekend in India geen doorbraak kunnen forceren over een hervatting van de graandeal. Rusland houdt vol dat de graandeal pas weer hervat kan worden als aan alle eisen van het Kremlin tegemoet gekomen wordt. Het westen, bij monde van de VS, is van mening dat de bal nu toch echt bij Rusland ligt en dat het Kremlin moet bewegen. Turkije zit daar tussenin en pleitte vooral voor het snel weer aansluiten van de Russische agrarische bank op het Swift-systeem en het weer in verzekering nemen van schepen voor de Russische export van graan en kunstmest.

Handreiking
Op het punt van het betalingsverkeer lijkt de VN overigens wel te willen bewegen. De Luxemburgse dochteronderneming van de bank zou direct de aanvraag kunnen doen voor toegang tot Swift en kan dan binnen dertig dagen worden aangesloten, schrijft de VN aan Rusland in een brief die is ingezien door persbureau Reuters. De eis die de VN daaraan verbindt is dat Rusland direct weer deelneemt aan de granendeal. Maar daar wil het Kremlin vooralsnog niet mee akkoord gaan.

Oekraïne ligt op ramkoers met Polen over de graanexport. Vijf EU-lidstaten onder aanvoering van Polen hebben aanvullende voorwaarden bedongen om de instroom van goedkoop graan uit Oekraïne binnen de perken te houden. De lokale boeren werden volgens de landen van de markt verdrongen door een overvloed aan Oekraïens graan dat de EU in kwam omdat de Zwarte Zeehavens niet langer bereikbaar zijn. Nadat de vijf eerst unilaterale maatregelen hadden genomen is Brussel schoorvoetend akkoord gegaan met een pakket dat regelt dat graan moet worden doorgevoerd en niet in de lidstaten mag blijven hangen. Dat huidige pakket loopt echter op 15 september af. En waar Polen, Roemenië, Bulgarije, Slowakije en Hongarije aansturen op een verlenging van de importbeperkingen, is Oekraïne daar fel tegen gekant. "Polen is voor ons geen belangrijke markt. Belangrijk is wel dat de exportbeperkingen van tafel gaan", vertelde Taras Kachka, de Oekraïense staatsecretaris van Economische Zaken tegen Bloomberg. Oekraïne dreigt naar de Wereldhandelsorganisatie te stappen als Polen eigenhandig maatregelen neemt. Verder maakte hij duidelijk dat Oekraïne werkt aan veilige routes over de Zwarte Zee zonder steun van Rusland. Oekraïne heeft vrij recht van navigatie volgens Kachka, met of zonder graandeal.

Records
China heeft boven verwachting veel soja geïmporteerd afgelopen seizoen. Volgens de buitenlandafdeling van het Amerikaanse ministerie van Landbouw importeerde China afgelopen seizoen (dat loopt tot en met 31 augustus) 101 miljoen ton soja. Dat is een recordhoeveelheid. Voor het komende seizoen 2023/24 verwacht het USDA dat China 98,5 miljoen ton soja zal importeren. En niet alleen China brak een record. Brazilië exporteerde namelijk 80,85 miljoen ton soja dit jaar volgens Secex.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden