Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Sojabonen lijden onder Amerikaanse droogte

7 September 2023 - Max van der Heijden

In Rusland dreigt de tarweoogst vertraging op te lopen, de ruime gasvoorraad zorgt ervoor dat de prijzen laag blijven en de hete en droge zomer heeft meer impact gehad op de Amerikaanse sojabonen dan eerder werd verwacht. Dit is de Markt Starter van 7 september 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijs op de Matif zijn woensdag gedaald. Op de CBoT stegen de prijzen juist. Brandstoftekorten in Rusland dreigen het oogsten en zaaien in de komende herfst te verstoren. Hierdoor kan de stroom van graan uit Rusland in de problemen komen. 

Soja
De sojabonenkoers op de CBoT is woensdag gestegen. Het hete en droge weer van afgelopen zomer hebben de Amerikaanse sojabonen meer beschadigd. De verwachting is dat de Amerikaanse overheid de oogstprognose verlaagd. 

Suiker
De suikerprijzen zijn woensdag gedaald. De suikerprijzen sloten lager na een uitverkoop van suikercontracten op de ICE-beurzen nadat de prijs dinsdag een hoogtepunt bereikte na nieuws over een wereldwijd suikertekort in het seizoen 2023/24.

Koffiebonen
De koffieprijzen zijn woensdag gestegen. Regen in Brazilië vertraagt het einde van het oogstseizoen. Wel wordt er voor de komende periode heet en droog weer verwacht, wat goed nieuws is voor de rest van de maand. 

Palmolie
De palmolieprijs in Maleisië is woensdag gedaald door ruime voorraden en lage prijzen van andere plantaardige oliën. 

Aardgas
De TTF-gasprijs is gedaald door een zeer lage vraag en zeer goed gevulde voorraden in Europa. Dit resulteert er in dat de impact van het onderhoud aan Noorse gasvelden klein is.

Brent-olie
De Brent-olieprijs steeg woensdag en volgde de koers van de afgelopen dagen. Een productieverlaging van OPEC+ landen Rusland en Saoedi-Arabië houdt de prijs hoog. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers is woensdag licht gestegen. De koers zat in de lift na uitspraken van een ECB-bestuurder, die een renteverhoging volgende week niet uitsloot. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden