Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Laag waterpeil Mississippi zit export grondstof dwars

1 September 2023 - Max van der Heijden

Rusland zet de toon op de tarwemarkt, een laag waterpeil bemoeilijkt de Amerikaanse soja-export en investeerders profiteerden van de hoge suikerprijzen. Dit is de Markt Starter van 1 september 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen zijn donderdag gedaald. De grote hoeveelheid Russische tarwe houdt de prijs laag en zet de toon op de markt. Hierdoor is er nog weinig animo voor het Amerikaanse aanbod.

Soja
De sojakoers sloot donderdag lager. Het slechte weer van de afgelopen periode had minder effect op de oogst dan eerder gedacht werd. Een laag waterpeil op de Mississippi maakt echter dat de export uit de VS nog niet op rolletjes loopt. 

Suiker
De suikerkoersen zijn donderdag lager gesloten. De koersen tikten woensdag een tijdelijke hoogtepunt aan, wat voor handelaren een reden was om donderdag te gaan verkopen. 

Koffiebonen
De prijzen van koffiebonen zijn donderdag ook gedaald. Een sterkere dollar en een uitverkoop na een hoogtepunt eerder op de dag zorgde voor een koersdaling. 

Palmolie
Vanwege een feestdag werd er donderdag geen palmolie verhandeld in Maleisië.

Aardgas
De TTF-gasprijs is donderdag gedaald. Met ruim gevulde voorraden, een lage vraag en een afgewende staking in Australië is er afgezien van onderhoud aan een Noors gasveld weinig dat de prijs hoger stuwt. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs is donderdag gestegen. De koers zit in de lift door krappere voorraden en het voornemen van Rusland en Saoedi-Arabië om de productieverlaging met zeker een maand te verlengen. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers is donderdag gedaald. De dollar zat in de lift door hogere consumentenuitgaven vergeleken met een maand geleden en een hoger rendement op Treasury-notes. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden