Shutterstock

Analyse grondstoffen

Palmolieprijs ondanks druk behoorlijk stabiel

30 Augustus 2023 - Klaas van der Horst

Ook al heeft palmolie het imago lang niet altijd mee, het is de laatste maanden zeker niet de goedkoopste eetbare oliesoort. Reden is dat er toch een redelijk sterke specifieke vraag naar dit product blijft, en dat de beschikbaarheid misschien kleiner zal zijn dan waar eerst van werd uitgegaan. Door deze en andere factoren blijft de koers op hoofdlijnen redelijk stabiel.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zonnebloemolie is de laatste maanden goedkoper door een royaal aanbod vanuit het Zwarte Zeegebied. Maar zonnebloemolie is niet altijd een alternatief voor palmolie.

{{dataviewSnapshot(46_1693394017)}}

Vanuit de productiegebieden in Indonesië en Maleisië komen er ondertussen ongeruste berichten over verwachte droogte en productiedalingen als gevolg van het El Niño-effect. Ook lijkt de export vanuit met name Indonesië groter te zijn geweest dan verwacht, waardoor ook de voorraden kleiner zijn. Dit zijn redenen om vooralsnog niet uit te gaan van lagere prijzen. Het zijn evenwel ook niet de enige zaken die invloed hebben op de markt. 

Duurzame olie en verzet
Vanuit Europa en de VS neemt wel de druk verder toe om duurzame palmolie te produceren. Zo zei Kellogg's deze week ook dat het voedingsconcern voortaan alleen duurzame palmolie wil gebruiken en bepaalde leveranciers uitsluit.

In Indonesië en Maleisië bestaat ondertussen veel verzet tegen dit soort eisen. Om deze reden willen veel Indonesische palmolieproducenten ook niet in beeld hebben hoeveel land ze in gebruik hebben voor de palmolieteelt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden