PradeepGaurs / Shutterstock.com

Analyse Grondstoffen

India tilt suikernotering naar nieuwe hoogtes

29 Augustus 2023 - Jesse Torringa

De suikernoteringen zijn de laatste dagen fors gestegen door het mogelijke exportverbod van rietsuiker door India. De termijnmarkt in Londen staat op het hoogste niveau in jaren. De piek valt op, doordat Brazilië blijft verbazen met puike productiecijfers.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorige week woensdag werd al bekend dat India wegens een matige suikerrietoogst de suikerexport vrijwel zeker aan banden legt vanaf oktober. Het land wil de binnenlandse markt beschermen en voorkomen dat er een tekort van de zoetstof komt. De zorgen, die er al zijn vanwege de beschikbaarheid van suiker, nemen daardoor nog verder toe in de wereld. Dat vertaalt zich naar de oplopende suikernoteringen in zowel New York als Londen, die nog steeds worden ondersteund door het nieuws uit India.

Volgens diverse media stevent India af op de minste neerslag uit moessonsregens in de laatste acht jaar, waarbij het weerfenomeen El Niño als schuldige wordt aangewezen. Het neerslagtekort levert ongunstige groeiomstandigheden op voor het suikerriet, waardoor er minder suikerriet kan worden geoogst wat zich weer vertaalt naar een lagere suikerproductie. De Indiase overheid heeft daarom aan exporteurs aangekondigd een exportverbod te willen instellen van suiker. Wanneer een betere schatting kan worden gemaakt over het aanbod van suikerriet, maak de Indiase overheid een definitieve keuze.

Een exportverbod verandert de import- en exportstromen van suiker in Aziatische landen, gelet op het feit dat India vorig seizoen nog 6,1 miljoen ton suiker exporteerde en het seizoen daarvoor zelfs meer dan 11 miljoen ton. Ook andere landen zoals Thailand kampen met een lagere suikerrietoogst, waardoor zij dit gat wat er ontstaat ook niet kunnen invullen. Bovendien is India naast Brazilië de grootste suikerproducent ter wereld en is de exportgat wat het land straks laat vallen, niet zomaar niet in te vullen.

Londen op $725
De suikernoteringen in zowel Londen als New York zijn al dagen stijgende door het nieuws uit India. Het witte suikercontract in Londen steeg van $690 voor het weekend tot vandaag (dinsdagochtend 29 augustus) naar $725 per ton. Daarmee verbreekt het de piek in mei dit jaar, toen er kortstondig de $720 per ton werd aangetikt. Het ruwe suikercontract in New York steeg eveneens fors en staat op omgerekend $565 per ton ruwe suiker.

Klinkende cijfers Brazilië
In tegenstelling tot India heeft Brazilië wel zeer goede suikerrietopbrengsten. Uit de recentste productiecijfers van UNICA, de branchevereniging van de suikerindustrie, blijkt dat zij in de eerste twee weken van augustus 47,8 miljoen ton suikerriet hebben verwerkt. Dat is een stijging van ruim 23% ten opzichte van dezelfde periode vorig seizoen. Dat terwijl zij niet op volle capaciteit hebben gedraaid door regenval in enkele gebieden. In totaal is er al 360 miljoen ton suikerriet verwerkt, wat een stijging betekent van 11,7% op jaarbasis. De kwaliteit is goed, waarbij hoge suikergehaltes worden behaald. Daarnaast wordt er meer suikerriet gebruikt voor suiker met als bestemming ethanol. Daardoor is de suikerproductie zelfs met 21% toegenomen op jaarbasis en komt het volume uit op een totaal van 22,7 miljoen ton suiker.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden