Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Olijfolie stabiliseert, maar krapte is nog niet voorbij

31 Juli 2023 - Max van der Heijden

Olijfolie is de afgelopen weken zeer licht in prijs gedaald. De droogte in Spanje heeft de olie de afgelopen periode flink duurder gemaakt, de prijs lijkt echter een voorlopig plafond te hebben bereikt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zelfs data van de Europese Commissie dat de olijfolieproductie in de EU 40% lager ligt dan vorig seizoen, zorgde maar voor een kleine opleving van de olijfolieprijs. De Europese productie wordt ingeschat op 1,39 miljoen ton, minder dan de 2,27 miljoen ton van het seizoen 2021/22 en minder dan de 2,1 miljoen ton van het vijfjarig gemiddelde. Op korte termijn verwacht de EU verdere prijsverhogingen. 

Vooral in Spanje stegen de prijzen scherp volgens de schrijvers van het rapport. De consumptie in Spanje, Italië, Griekenland en Portugal zal volgens de commissie net boven de 1 miljoen ton uitkomen, vergeleken met meer dan 1,2 miljoen ton een jaar geleden. De olijfolieimport zal groeien naar 200.000 ton vergeleken met 151.000 ton een seizoen eerder. 

De export van olijfolie zal afnemen van 800.000 naar 600.000 ton. Ook zal de hoeveelheid olijfolie in opslagfaciliteiten het laagste punt in tien jaar tijd bereiken met 281.000 ton. 

Turkse kansen
In de Turkse provincie Kilis zien ze kansen voor de export van hun gelijknamige olijfolie naar Europa nu de Europese oogst tegenvalt. Dit seizoen wordt er een goede opbrengst verwacht en de prijzen zullen dus redelijk zijn. De Kilis-olijven zijn rijk aan olie en minder gevoelig voor extreme weeromstandigheden dan andere variëteiten en hoewel de opbrengst dit jaar als laag wordt gezien, kan door de grote hoeveelheid  olie in olijven alsnog veel olijfolie geproduceerd worden. 

De vraag naar Turkse olijfolie stijgt. Reden voor de regering om een belasting van ongeveer €0,18 te heffen op iedere kilo olijfolie die naar het buitenland wordt geëxporteerd en door de krapte zien ook kleinere producenten als Libanon een ongewoon hoge vraag naar hun olijfolie. Zo kocht een Spaans bedrijf alle lokale reserves op. Vanwege de droogte kijken Europese producenten nu naar Tunesië, de grootste producent van de Arabische wereld. 90% van de Tunesische olijfolie wordt verkocht aan verwerkers in Spanje en Italië. Daar wordt het gemengd met andere oliën en doorverkocht. Ondanks lagere oogsten in het land stegen de verdiensten uit export met 37% en is de verwachting dat de export met 30% zal groeien naar 200.000 ton. 

Ondertussen neemt de angst  voor een wereldwijd tekort aan olijfolie toe. Analisten verwachten dat er in het najaar een tekort zal ontstaan aan Spaanse olijfolie. Verwerkers kopen nu al olijfolie op in Turkije en Tunesië om te voldoen aan de vraag. Daardoor is de prijs van Turkse olijfolie sinds het begin van het jaar verdubbeld naar ongeveer $6,88 per kilo. 

Vlakke prijzen
De prijs van Spaanse olijfolie daalde met 0,44% van €6,88 per kilo twee weken geleden naar €6,85 per kilo afgelopen vrijdag. De olijfolieprijs bereikte het hoogste punt in meer dan drie maanden tijd op 19 juli met €6,94 per kilo.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden