Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Handelaren pakken winst op tarwemarkt

24 Juli 2023 - Max van der Heijden

Na een week stijging op de tarwemarkt besloten handelaren hun winst te pakken, krapte stuwt de sojakoers hoger en ook de olie- en gasprijzen zijn vrijdag gestegen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen op de CBoT en Matif zijn vrijdag gedaald. Aan het eind van de week besloten handelaren hun winst te pakken, nadat de koers in de lift zat door onrust in het Zwarte  Zeegebied. Bovendien wijzen cijfers erop dat er waarschijnlijk geen tarwetekort zal zijn.

Soja
Het sojabonencontract op de CBoT is vrijdag licht in prijs gestegen. Krappe Amerikaanse voorraden zorgen voor hogere prijzen, maar gunstige weeromstandigheden zijn goed nieuws voor latere oogsten.

Suiker
De suikerprijzen zijn vrijdag gestegen. Een sterkere Braziliaanse reaal ontmoedigt export. Bovendien lift de grondstof mee met de olieprijs en is er nog altijd sprake van droogte in Thailand. 

Koffiebonen
Koffiebonen zijn vrijdag in prijs gestegen. Zowel arabica als robusta hadden te maken met krappe voorraden in de ICE-magazijnen. Ook steeg de waarde van de Braziliaanse reaal wat export ontmoedigt.  

Palmolie
De palmoliekoers daalde vrijdag doordat handelaren hun winst pakten en algehele zwakte op de markt van plantaardige oliën. 

Aardgas
De TTF-gasprijs is vrijdag gestegen. Windstilte en een hittegolf zorgen voor meer vraag voor gas voor energiecentrales, ondanks dat lopen Europese gasvoorraden gestaag vol en waren ze aan het eind van de week voor 82,5% gevuld. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs is vrijdag gestegen. Het vooruitzicht dat de wereldwijde voorraden krap zijn en de Chinese vraag aanrekt stuwden de prijs hoger. Uitspraken van de Emiratische minister van Energie dat OPEC+ bereid is om actie te ondernemen als het nodig is. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers is vrijdag gedaald. Een sterke dollar drukt op de euro, maar het verlies werd beperkt door de verwachting dat de eurozone de rente met 25 basispunten gaat verhogen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden