Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Palmolie blijft hangen in goedkoper segment

19 Juli 2023 - Klaas van der Horst

Palmolie blijft samen met zonnebloemolie tot de goedkopere eetbare oliën behoren. Hier geen grote prijsstappen omhoog, zoals bij koolzaadolie of soja-olie. Deze twee oliesoorten nemen flink afstand van de alternatieven.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorige week ging de termijnmarkt in Maleisië nog omhoog, deze week is dat weer verleden tijd. De fysieke markt is nog wel stijgende. Dit laatste komt deels doordat de Indonesische overheid weer een exportheffing heeft ingesteld, waardoor er automatisch ruim $80 per ton bij de prijs op komt.

{{dataviewSnapshot(46_1689766636)}}

In Indonesië treedt automatisch een mechanisme in werking als de palmolieprijs boven een bepaald niveau uitkomt. Reden daarachter is dat de overheid genoeg kookolie voor de eigen bevolking wil houden. Ook is meer palmolie nodig voor extra bijmenging in motorbrandstof. 

Voor het overige is de markt voor palmolie relatief rustig. De vraag is zwak, aanbod is er gezien de omstandigheden voldoende. In Maleisië waren speculanten eerder deze week snel om zorg te verspreiden over het niet-verlengen van de afspraken over de graancorridor door de Zwarte Zee, maar dat sloeg niet echt aan. De raketaanvallen op de haven van Odessa hebben tot nog toe ook geen grote onrust op de markt veroorzaakt.

 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden