De Maleisische palmolievoorraden vallen lager uit dan verwacht en dat maakt de stemming op de termijnmarkt. Ook de export begin juli is goed van start gegaan en dat heeft effect op de markt.
De totale palmolievoorraden in Maleisië stegen in juni met 2% tot 1,72 miljoen ton en dat is een minder grote toename dan werd verwacht. Eerder schatte de Maleisische palmolie vereniging (MPOB) nog dat de voorraden in juni een aanzienlijk stuk hoger eindigden met 1,86 miljoen ton. Tussen ruwe en verwerkte palmolie zit wel een verschil. De voorraad ruwe palmolie bleef vrijwel gelijk en voorraad verwerkte palmolie steeg met bijna 5% in juni.
Een deel van de minder grote toename in voorraden is te herleiden uit de export. In juni steeg de export met 8,6% tot 1,17 miljoen ton vergeleken een maand eerder volgens de MPOB. Tegelijkertijd daalde de palmolieproductie ook met 4,6% tot 1,45 miljoen ton. De export in Maleisië begint goed in de eerste dagen van juli. Volgens cijfers van vrachtexperts Amspec Agri is de export tussen 1 en 10 juli naar schatting tussen de 18,7% en 26,1% gestegen.
Productie doet stap naar beneden
De palmolieopbrengsten komen niet in gevaar door El Niño in de tweede helft van 2023 volgens de MPOB. De voorzitter van het bedrijf vertelt op een evenement dat de kans op een groot El Niño effect is afgenomen de afgelopen periode. Mocht er wel een effect optreden, dan zal dat binnen nu tot september zichtbaar worden maar die kans acht hij klein. Ondanks dat zal de palmolieproductie slechts beperkt toenemen of juist dalen de komende maanden. In april en mei namen deze nog fors toe, maar nu lijkt dat te stagneren. De productiedaling in juni van 4,6% bevestigd dat.
Notering stijgt gestaag
Palmolie op de termijnmarkt in Maleisië is sinds begin juni behoorlijk gestegen tot bijna 4.000 ringgit per ton. De afgelopen dagen schommelt de notering rond de 3.900 ringgit, gesteund door de lagere verwachtingen. Dit is het hoogste prijsniveau sinds april van dit jaar. Het lijkt een kwestie van tijd tot de grens van 4.000 ringgit wordt doorbroken. Dat heeft te maken naar de sterkere vraag naar de grondstof en het stijgen van de concurrerende sojaolieprijs. De palmolienotering in Rotterdam laat hetzelfde beeld zien en staat momenteel op $980 per ton. De notering stijgt zeer langzaam maar gemiddeld genomen staat de palmolie op de CIF sinds medio juni in het groen.