Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Palmolieprijs slingert voort binnen vaste bedding

5 Juli 2023 - Klaas van der Horst

Goede exportcijfers en gematigde oogstverwachtingen jagen met name op de Thaise termijnmarkt de prijzen omhoog. Daarmee loopt de termijnmarkt vooruit op de fysieke markt, waar de palmolieprijs de laatste dagen zelfs nog daalt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De fysieke prijs is in de eerste dagen van juli gestegen tot bijna $1.000 per ton, cif Rotterdam, maar is daarna tot onder de $950 per ton gezakt. Of deze prijs nog veel verder zal zakken, is moeilijk te zeggen.  

Sinds het begin van dit jaar is de palmolieprijs wel steeds binnen een bepaalde bandbreedte gebleven. Veel lager dan €900 per ton zakte de prijs niet, maar boven de $1.000 per ton ging het ook bijna niet.
De palmolieprijs is wel duidelijk lager dan vorig jaar, en heeft ook last van concurrerende oliën. Al is bijvoorbeeld raapolie inmiddels weer flink in prijs gestegen en dus minder aantrekkelijk geworden als concurrent van palmolie.

De termijnmarkt in Maleisië steeg de afgelopen week behoorlijk verder naar aanleiding van met name berichten over een fors grotere uitvoer van palmolie naar India. In mei ging daar 439.000 ton palmolie heen, in juni 49% meer, ofwel 665.000 ton, vooral vanwege de gunstige aankoopprijs. Of voor de komende tijd veel conclusies aan deze data zijn te ontlenen, is niet helemaal duidelijk. Voor een goed lopende export is meer afzet nodig. De termijnnotering in Maleisië ging evenwel mede op deze cijfers verder omhoog.

Miljoenen hectares erbij
Ondertussen is er voor met name de Indonesische exporteurs ook lastiger nieuws. De overheid daar wil 3,3 miljoen hectare aan illegale oliepalmplantages (op ontbost land) legaliseren, zo meldt onder meer de Jakarta Post. Dit is geen goed signaal voor het imago van palmolie, maar volgens de Indonesische regering is legalisering en daarna regulering de minst slechte manier om het probleem van de illegale teelt aan te pakken. Kleine boeren en landarbeiders houden zo werk en hun activiteiten komen wel beter in beeld.  

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden