Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tweestrijd gaande op de tarwemarkt

3 Juli 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Er gebeurt genoeg op de granenmarkt. Een verrassend areaalrapport uit de VS, Rusland dat zich alvast ingraaft om de graandeal niet te verlengen en de EU dat nog de nodige tarwe heeft te exporten. Tegenstrijdigheden ten top zou je kunnen stellen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tijdens schrijven van dit artikel staat het septembercontract voor tarwe op de Matif ruim 1% in de min op €228 per ton. Op de CBoT blijft de tarwenotering redelijk stabiel. Maïs laat een klein herstel zien na de forse daling afgelopen vrijdag. Soja zit behoorlijk in de lift en staat ruim 2% in de plus voor de contracten van de nieuwe oogst.

Op de Europese graanmarkt maakt Rusland in zekere mate de dienst uit. Half juli moet de huidige Zwarte Zeegraandeal verlengd worden en Rusland heeft al meermaals laten doorschemeren weinig heil te zien in het continueren van de overeenkomst. Volgens het Kremlin wordt vooral de Oekraïense export gefaciliteerd terwijl Rusland zelf er niet of nauwelijks baat bij heeft. Eén van de pijnpunten is dat Russische banken geen toegang hebben tot het internationale betalingssysteem Swift.

Voor dat argument lijkt de EU toch wel gevoelig te zijn. De Financial Times berichte vandaag (maandag 3 juli) dat de EU openstaat voor het voorstel om een dochter van de Russische Agrarische bank Rosselkhozbank aan te sluiten op Swift. Dat wordt als opening aan het Kremlin gezien door de EU om Rusland ertoe aan te zetten toch in te stemmen met verlening van de graandeal na 18 juli. De woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov liet aan persbureau Reuters weten 'weinig hoop te hebben' op verlenging van de graandeal. Deel van de afspraak was dat Russische kunstmest en agrarische producten onbelemmerd toegang zou krijgen tot de wereldmarkt en dat deel van de afspraken wordt niet nageleefd volgens de woordvoerder.

Klantenkring
In de afzet van graan en dan vooral tarwe vissen Rusland en de EU grotendeels in dezelfde vijver. De opbrengstverwachtingen voor de EU zijn goed en nog niet alle tarwe van afgelopen seizoen is weggewerkt. En Rusland heeft vooral door de invasie in Oekraïne de recordoogst van 2022 nog voor een deel in de silo's zitten. De klantenkring voor de Europese handel is net als de Russische voor een belangrijk deel terug te vinden in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. En daar is nu zeker een concurrentieslag bezig volgens verschillende bronnen, met Rusland als prijsvechter die het voortouw neemt.

Het areaalrapport van het USDA zorgde vooral in maïs voor de nodige opschudding. Boeren hebben fors meer gezaaid dan waar het USDA in maart nog vanuit ging. Dat had een duidelijk prijsdrukkend effect op maïs op de CBoT. De groei in het maïsareaal ging voor een belangrijk deel ten koste van het soja-areaal. Een verklaring met een knipoog van een analist is dat de kunstmest sinds maart verder in prijs is gezakt en dat de Amerikaanse akkerbouwer daarom maar gelijk soja heeft ingeruild voor het favoriete gewas, namelijk maïs.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden