Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Verwachte vraaguitval remt kaasprijzen

28 Juni 2023 - Wouter Baan

Bijna het gehele tweede kwartaal zaten de kaasprijzen in de lift, hoewel het stijgingstempo niet erg hoog was. Vlak voor het derde kwartaal kan die opwaartse lijn niet worden vastgehouden, maar tegelijkertijd liggen grove correcties ook niet voor de hand.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tussen begin april en half juni stegen de kaasprijzen (Gouda, Edammer) met een slordige 15% tot zo'n €3.600 per ton. Ondanks deze niet verwaarloosbare prijsstijging voelde de markt in deze periode niet heel overtuigend aan. De stijging had met meer iets weg van een correctie op de forse afwaarderingen in het vierde kwartaal van 2022. Toch was kaas in de opgelopen periode de kartrekker op de zuivelmarkt, gezien boter en melkpoeder al helemaal geen vuist konden maken.

Trendbreukje
In de afgelopen week (week 25) deden de foliekaasprijzen voor het eerst in een paar maanden een stapje terug. Dit kan gezien worden als een trendbreuk, maar ook niet meer dan dat. Een flinke daling van de foliekaasprijzen ligt namelijk niet voor de hand. Producenten claimen immers lage voorraden te hebben, vooral enkele grote spelers in Duitsland melden dit met klem. Bovendien voelen producenten de druk om de verwaarding van melk niet verder te laten wegzakken, want met de huidige uitbetalingsprijzen kunnen melkveehouders nog maar amper marge maken. De cheddarprijzen staan overigens wel wat onder druk. Dit als gevolg drukkend Iers aanbod op het Europese vasteland. 

Stabiele zomermaanden
Hogere foliekaasprijzen liggen ook niet voor de hand. Op de spotmarkt is immers weinig vraag, met name voor komende zomermaanden. Supermarkten zijn veelal ingedikt voor de periode die bekend staat als vraagluw, als veel consumenten vaak de meer zuidelijk gelegen delen van Europa opzoeken. Dit brengt ingecalculeerde vraaguitval met zich mee. Met overzichtelijke voorraden en een matige vraag lijken de kaasprijzen stabiel door de zomermaanden heen te koersen. Hoe de markt zich daarna gaat ontwikkelen, zal sterk afhankelijk zijn van het melkaanbod in Europa. De (Duitse) producenten verwachten vanaf augustus weer een aantrekkende markt. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden