Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Russische tarweoogst valt lager uit door droogte

22 Juni 2023 - Max van der Heijden

Een verlaging van de gewasconditie stuwde de granenprijzen woensdag omhoog. Ook in Rusland blijkt de droogte de tarweoogst parten te spelen, daar wordt de oogstraming verlaagd. De inzet van maïs en soja in biobrandstoffen neemt minder toe dan eerder verwacht werd. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif is woensdag €8 per ton hoger gesloten op €247 per ton. Op de CBoT in Chicago sloot het julicontract $7,34 per bushel, een stijging van $3,80 per bushel. Het septembercontract tarwe op de CBoT sloot hoger, op $7,48 per bushel. 

De tarwekoersen zaten in de lift door nieuws dat SovEcon de geschatte Russische tarweoogst naar beneden bijstelt. Eerder werd er uitgegaan van een oogst van 88 miljoen ton, nu is dat 86,6 miljoen ton. Droogte in de belangrijkste teeltregio's voor zomertarwe is een van de oorzaken. 

In de VS speelt droogte ook een rol op de tarwemarkt. De tarwemarkt lift daar mee op de stijgende koers van soja en maïs die onder druk staan. De komende weken voorspellen meteorologen geen significante regen in het midwesten van de VS. 

In China is de tarweoogst zo goed als voorbij. De verwachting was dat er 137 miljoen ton wintertarwe geoogst zou worden, maar hevige regenval en stevige winden in de belangrijke teeltprovincie Henan gooiden begin mei roet in het eten. Daardoor is zo'n 20 miljoen ton (15%) van de totale productie ongeschikt voor menselijke consumptie en kan deze alleen gebruikt worden als diervoeder of om alcohol van te maken. 

De tarwe die ontkiemt is als gevolg van de regen populair bij diervoederfabrikanten die deze voor tussen de 2.300 en 2.400 yuan (€291 - €303) per ton kunnen oppikken. Een lager bedrag dan de 2.820 yuan (€357) per ton die normaliter voor kwaliteitstarwe in de regio wordt gevraagd. Bovendien is de ontkiemde tarwe ook goedkoper dan maïs. 

Maïsgordel
Het julicontract voor maïs op de CB sloot hoger op $6,71 per bushel, het septembercontract zat ook in de lift en sloot op $6,23 per bushel. De maïsmarkt schoot omhoog door slechter dan verwachte gewascondities in de VS. 

Iowa en Illinois de belangrijkste maïsstaten van de VS zagen de gewassen met de conditie goed tot excellent flink dalen en die met de conditie slecht tot zeer slecht toenemen. Gezien de situatie lijkt het er volgens handelaren dan ook niet op dat de oogstschattingen van het USDA worden gehaald. Zolang het droog blijft in de regio kan de koers weinig anders doen dan verder stijgen. 

In Oekraïne betekent een flink lager uitgevallen zonnebloemolieproductie mogelijk weinig goeds voor de maïsteelt in het land, zo wordt er voorspeld. 

De Amerikaanse regering heeft woensdag bekendgemaakt hoeveel biobrandstof olieverwerkers de komende drie jaar moeten bijmengen in de reguliere brandstof. Die valt onder meer voor ethanol op maïsbasis een stuk lager uit dan boeren hadden gehoopt. 

Sojateelt
Het julicontract voor sojabonen sloot woensdag hoger op tot $15,15 per bushel. Het contract voor augustus sloot hoger op $14,45 per bushel. Net als de andere granenmarkt sloot de sojamarkt woensdag ook hoger door een verlaging van de gewascondities. Op de achtergrond speelt mee dat de wereldwijde voorraad eetbare oliën door het conflict in Oekraïne zo'n 6% lager kan uitvallen. 

Amerikaanse sojaboeren zijn teleurgesteld nu blijkt dat het biodiesel- mandaat, dat bepaalt hoeveel biodiesel er moet worden bijgemengd in gewone diesel, lager is dan verwacht. Biodiesel wordt onder andere van soja gemaakt. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden