Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Onrust en El Niño plagen markt bakkerijgrondstof

12 Juni 2023 - Max van der Heijden

De suikerprijzen zaten afgelopen week in de lift als gevolg van het weerfenomeen El Niño. Tarwe stijgt door onrust in het Zwarte Zee-gebied door de damdoorbraak in Oekraïne en een opgeblazen ammoniak-pijpleiding. Room en boter werden goedkoper dankzij hogere voorraden en lagere vraag. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarweprijzen in Europa zaten in de lift door toenemende spanningen tussen Rusland en Oekraïne. De naar boven bijgestelde tarweproductie en -voorraden in het meest recente WASDE-rapport hebben een beperkte impact op de tarwemarkt, nu Rusland dreigt de Zwarte Zee-deal niet te verlengen. 

De wereldwijde vooruitzichten voor de tarwemarkt in 2023/24 zijn: oplopende voorraden, hogere consumptie, meer handel en een hogere eindvoorraad. Vooral in Rusland, India, de EU en Oekraïne stijgt de tarweproductie. De Russische geschatte tarweoogst groeit met 3,5 miljoen ton naar 85 miljoen ton en in de EU met 1,5 miljoen ton naar 140,5 miljoen ton. Ook de Oekraïense tarweproductie wordt verhoogd en komt nu naar verwachting uit op 17,6 miljoen ton, een stijging van 1 miljoen ton. Wel is het de vraag of in deze data de damdoorbraak in Oekraïne, dat heeft geresulteerd in overstromingen en beschadigde gewassen, van de afgelopen week is meegenomen.

De kans dat het land deze tarwe kan exporteren wordt echter steeds kleiner. De tarwekoers op de Matif in Parijs is de afgelopen week gestegen door de onrust in het Zwarte Zee-gebied. Rusland is daarbij boos is over een explosie bij een ammoniakpijpleiding, die een chemisch concern bij de Russische stad Togliatti verbindt met de Oekraïense havenstad Odessa en waarvan beide landen elkaar de schuld geven. De heropening van de pijpleiding is één van de belangrijkste Russische eisen voor een nieuwe graandeal. 

Suiker
De koers van suiker is nagenoeg de hele vorige week gedaald. Deze beweging is aangemoedigd door goede oogstcijfers uit Brazilië, die al ruim een maand een prijsdrukkend effect hebben. De koers schoot donderdag echt omhoog toen het klimaatvoorspellingscentrum van de National Oceanic and Atmospheric Administration van de Amerikaanse overheid bekend maakte dat aan alle criteria voor een El Niño is voldaan. Dit weerfenomeen brengt meestal hevige regenval in Brazilië en droogte in India. Dit heeft een negatieve impact op de suikerproductie. De laatste keer dat het door El Niño droogt was in India, schoten de suikerprijzen omhoog.  Op de korte termijn brengt een stijging van de Braziliaanse real ten opzichte van de dollar hogere suikerprijzen. Ook maakt de USDA in het laatste WASDE-rapport bekend dat het de Amerikaanse en Mexicaanse suikerproductie naar beneden bijstelt

India gaat niet overwegen om nog suiker te exporteren tot op z'n minst de eerste helft van het volgende seizoen. Het land maakt zich zorgen dat El Niño kan resulteren in een lagere suikerproductie, waardoor het land zeker wel zijn voldoende suiker op voorraad te hebben voor de interne consumptie. Meestal maakt het land de exportquota bekend voor het begin van het seizoen op 1 oktober en een uitstel kan leiden tot hogere suikerprijzen wereldwijd. "Het weer is een grote negatieve factor. Vorig jaar daalde de productie ondanks goede moessonregens en dit jaar met El Niño kunnen we het risico niet nemen om vroege suikerexport toe te staan", zei een anonieme regeringsmedewerker tegen Reuters.

De Indiase regering wil veel zekerheid hebben over de suikerproductie voor het gaat praten over een exportquota. Zelfs als het land export toestaat, is de kans groot dat dit een kleine hoeveelheid is. De regering wil voedselprijzen laag houden in aanloop naar lokale verkiezingen in 2023 en een landelijke verkiezing halverwege 2024. Voor de markt betekent dit nieuws waarschijnlijk een groeiende vraag naar suiker uit Brazilië en een stijgende prijs. 

Zuivel
Een teruglopende aanvoer zorgde voor een prijsstijging van de rauwe melk.  Op de botermarkt is er sprake van zomerse zwakte en een lagere vraag. Ook meer aanbod uit Polen duwt de prijs naar beneden. Bovendien liggen de koelcellen al vol met aanbod uit Noordwest-Europa. De roomprijs die vorige week nog scherp steeg, daalde de afgelopen week licht. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden