Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Bakkerijgrondstoffen zijn goedkoper geworden

5 Juni 2023 - Max van der Heijden

De tarweprijs is de afgelopen week al met al licht gedaald, maar zat aan het eind van de week in de lift door toenemende spanning in het Zwarte Zeegebied. Suiker daalde hard in prijs en vloeibare zuivel en daarmee ook room verloor veel waarde. De boterprijs steeg licht.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vloeibare zuivel verloor deze veel waarde op de markt. Ook room daalde in prijs. Er is volgens kenners een verminderde vraag vanuit de versmarkt. Ook boter staat licht onder druk, hoewel de prijs steeg. De piek in de melkaanvoer lijkt voorbij te zijn, maar de vraag lijkt ook ingezakt te zijn. Daarmee blijft het aanbod groot ondanks het gebrek aan aanvoer. 

Tarwe
Een groot aanbod was de reden dat de tarweprijs begin vorige week daalde. Ondanks dreigementen uit Rusland, dat niet tevreden is met de graandeal, daalden de graanprijzen in dat land toch de afgelopen week. Tot 25 mei hadden Russische boeren 24,6 miljoen hectare ingezaaid volgens Sovecon. Vorig jaar was dat 22,3 miljoen hectare graan. 

Wel zijn er zorgen over de groeiomstandigheden in Siberië en de Oeral door droogte. Het weer zorgt ook in andere delen van de wereld voor hogere tarweprijzen. Later in de week werd het weer een van de dominante factoren op de granenmarkt. In de VS is er het gebrek aan neerslag op de zuidelijke prairies. In China viel er in de provincie Henan, waar de meeste tarwe wordt geteeld, bovengemiddeld veel regen. De oogst is daar bezig en boeren leken topopbrengsten te gaan halen. Door de regen valt dat echter in het water. China is qua teelt en import een grote speler op de tarwemarkt. Mogelijk dat China door de slechte weeromstandigheden zich tot Rusland went om tarwe in te kopen.

In Europa draait tot slot alles om de Zwarte Zeedeal. Oekraïne beschuldigde Rusland ervan dat het de voorwaarden van de deal niet zou naleven door inspectie van schepen te vertragen. Volgens de Oekraïense autoriteiten zouden in totaal vijftig schepen wachten op inspectie, waarvan enkele al drie maanden. De VN is ondertussen bezig om de verlenging van Oekraïense graandeal na half juli te verzekeren. De organisatie hoopt de ammoniakpijpleiding die door Oekraïne naar de Krim loopt weer open te krijgen. Dat duurt volgens de Oekraïense autoriteiten zo'n dertig dagen

Hongarije protesteert ondertussen tegen de vrije toegang van agrarische producten uit Oekraïne. Maar het land wil alleen meewerken als Rusland de graandeal niet langer blokkeert. Het land wil extra steun voor de eigen boeren om het graan van de oude oogst weg te krijgen. 

Suiker
De Europese suikerprijs is de afgelopen week hard gedaald. Vorige week donderdag werd bekend dat de Braziliaanse suikerproductie voor het seizoen 2023/24 tot half mei 48% hoger lag dan een jaar geleden. Het percentage suikerriet dat vermalen werd tot suiker groeide naar 45,6% vergeleken met 38,5% een jaar geleden. De daling komt na een maand van stijgingen door lagere productie met name uit India. 

De Internationale suikerorganisatie verlaagde de suikerproductie voor het seizoen 2022/23 naar 177,4 miljoen ton na een eerdere schatting van 180,4 miljoen ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden