Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Weerspremie opgevoerd in de granenmarkt

2 Juni 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt gedraagt zich als een echte weermarkt. Droogte in de VS en regen in China missen hun uitwerking niet. De weerspremie wordt volgens verschillende experts voorzichtig aan verder opgebouwd. Wel zou je in het achterhoofd moeten houden dat bepaalde (politieke) belangen niet aan de granenmarkt voorbijgaan. Vooral de ontwikkeling van de relatie tussen China en Rusland is een interessante.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract tarwe op de Matif noteerde gisteren een plus van €2,50 en sloot daarmee op €220,75 per ton. Op de CBoT maakte de tarwenotering een nog wat grotere stap en sloot 2,8% hoger op $6.10¾ per bushel. Soja zat eveneens in de lift op de beurs in Chicago en pluste 2,3% naar $13.29½ per bushel. Het julicontract maïs moest wel wat inleveren en kwam met een slotkoers op $5.92½ per bushel 0,3% lager uit. Het septembercontract maïs sloot overigens 1,6% hoger naar $5.24¼ per bushel. Hoewel de koersen naar elkaar trekken, blijft het gat tussen beide maïscontracten relatief groot.

Het weer is en blijft een van de dominantste factoren op de granenmarkt. In de VS is het droogte dat de klok slaat. Na een gebrek aan neerslag op de zuidelijke prairies waar veel tarwe wordt geteeld, is nu de Midwest aan de beurt waar het gros van de maïs en soja wordt geteeld. De problemen met droogte zijn zeker nog niet zo groot als in bijvoorbeeld Kansas, maar een steeds groter gebied wordt ingekleurd op het droogtekaartje.

Bron: US Drought Monitor

Kwaliteit Chinese tarwe holt achteruit
In China is droogte niet het probleem, maar speelt regen tijdens de tarweoogst boeren parten. In de provincie Henan waar de meeste tarwe staat, heeft bovengemiddeld veel neerslag flink huisgehouden op de tarwepercelen. De oogst is in de provincie ten zuiden van de Gele Rivier bezig en boeren leken topopbrengsten binnen te gaan halen. Dat valt door de regen in het water. Verschillende bronnen laten beelden zien van gelegerde tarwe waar al een flinke kiem op zit of waarvan de aren compleet zwart zijn gekleurd door roest. En een droge periode om flink vaart te maken met dorsen zit er voor de getroffen telers in China niet in, want voor zaterdag wordt al weer matige tot zware regen voorspeld. Henan is de niet de enige provincie met problemen. In vrijwel alle tarweprovincies in Centraal- en Zuid-China is vlak voor of tijdens de oogst regen gevallen.

China is zowel qua teelt als import een grote speler op de mondiale tarwemarkt en beschikt volgens het USDA over ongeveer de helft van de wereldtarwevoorraad. Bij de cijfers uit China over import en productie worden door analisten kritische kanttekeningen geplaatst. Dat wantrouwen wordt misschien nog wel wat extra aangewakkerd doordat ook de internationale tak van de staatsomroep uitgebreid aandacht heeft voor de problemen in Henan.

In Europa blijft de Zwarte Zeegraandeal ook een prominente aanwezige op de granenmarkt. Echt schokkende ontwikkelingen zijn er niet. Nadat de VN eerder deze week een nieuwe poging ondernam de plooien richting Rusland glad te strijken met betrekking tot de bezwaren die het Kremlin aandraagt tegen verlenging van de deal, beschuldigt Oekraïne Rusland er nu weer van de huidige deal niet na te leven. Volgens Oekraïne vertraagt Rusland de inspectie van schepen. In de laatste twee dagen van mei zouden er maar twee schepen in behandeling zijn genomen. Volgens de Oekraïense autoriteiten zouden er in totaal vijftig schepen in de Turkse territoriale wateren liggen te wachten op inspectie, waarvan enkele zelfs al meer dan drie maanden.

Wellicht dat China voor de export uit het Zwarte Zeegebied, en dan vooral Rusland, nogeens om de hoek zou kunnen komen. Rusland exporteerde in mei recordhoeveelheden olie naar China (en India). Het zou zomaar kunnen dat China vanuit meerder oogpunten ook interesse heeft in het graan uit Rusland. Dat China vaker moeilijk te volgen acties doet op de granenmarkt bleek de afgelopen weken wel met eerst recordorders voor maïs in de VS om die net zo makkelijk ook weer af te bestellen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden