Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Palmolieprijs krijgt klap op dalende markt

31 Mei 2023

De palmolieprijs kreeg deze week een stevige klap op een dalende markt voor plantaardige olie. Dit was te zien op zowel de termijnmarkten als op de fysieke markt. Wat de directe aanleiding was, is niet helemaal duidelijk. Het lijkt een combinatie van factoren.

Gratis dit artikel lezen?

Log in of maak een gratis account aan

Ik heb al een account. Inloggen »

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meest waarschijnlijk is dat er sprake is van een combinatie van factoren. De oliemarkt als geheel raakte deze week iets meer ontspannen doordat in het weekeinde in de VS een akkoord werd bereikt over het Amerikaanse schuldenplafond. Daarnaast zit de markt voor plantaardige/eetbare olie al iets langer in een dalende lijn.

Palmolie kon zich daar in eerste instantie redelijk aan onttrekken, maar moest toch ook mee omlaag. Dinsdag ging dat in eerste instantie opeens hard op de termijnbeurs in Maleisië. De notering daar zakte bijna 4%. Ook andere termijnmarkten in China en de VS gingen mee omlaag, maar gematigder. De fysieke markt ontsnapte ook niet. De notering cif Rotterdam verloor dinsdag $30 per ton ineens en zakte naar $870.

{{dataviewSnapshot(46_1685523804)}}

Er is een royaal aanbod van allerlei eetbare oliesoorten. Specifiek voor palmolie speelt mogelijk mee dat er nieuwe productie- en exportcijfers zijn vanuit Maleisië. De export blijft enigszins achter, terwijl de productie toeneemt en dus ook de voorraden toenemen. Indonesië is ondertussen bezig met een stevige herplantcampagne, bedoeld om de eigen niet geringe productiecapaciteit op peil te houden.

Het zijn allemaal factoren die druk op de markt houden, terwijl de afzet moeizamer gaat vanwege concurrerend aanbod van zonnebloem-, en koolzaadolie.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox