Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Weinig lijn in de oogstprognoses granen

26 Mei 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt zit even in wat rustiger vaarwater, zo lijkt het althans. Nieuws over de graanexport uit het Zwarte Zeegebied komt voor de verandering eens niet uit Rusland, maar uit de Europese Unie. Verder blijven de weersvoorspellingen en opbrengstprognoses de stemming op de markten domineren.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif liet gisteren de kleinst mogelijke prijswijziging zien en sloot €0,25 lager op €222,25 per ton. Ook op de CBoT was het voor de verandering eens geen dag van grote verschuivingen. Het julicontract leverde 0,3% in en kwam daarmee uit op $6.04¼ per bushel. Soja bleef nagenoeg gelijk en zakte ½ ¢ naar $13.24 per bushel. Maïs liet een kleine stijging zien en sloot 0,6% hoger op $5.90¾ per bushel.

De Europese Unie verlengt de heffingsvrije import en andere beperkingen van graan en andere agrarische producten met een jaar tot juni 2024, zo heeft de Raad van Europa gisteren besloten. De vrije toegang van de producten uit Oekraïne zorgt voor weerstand bij boeren in verschillende oostelijke lidstaten. Door de oorlog met Rusland loopt de export via de Zwarte Zee moeilijk voor Oekraïne. Een deel van de export is daarom overgeheveld naar de EU met de bedoeling de producten vanuit de Europese zeehavens verder over de wereld te verspreiden. Een aanzienlijk deel van het graan en andere producten blijft echter hangen in de Europese buurlanden van Oekraïne, waardoor lokale boeren hun eigen producten niet kwijt kunnen. Verschillende lidstaten hebben daarom eigen importrestricties ingesteld. Om deze landen (waaronder Polen en Hongarije) tegemoet te komen heeft de EU een steunpakket in het leven geroepen voor de Oost-Europese boeren. Als voorwaarde is daaraan wel verbonden dat de unilaterale handelsbeperkingen worden opgeheven. Hongarije heeft daar naar verluidt nog geen gehoor aan gegeven.

Permanente oplossing
De Oekraïense president Zelenski bedankt in een videoboodschap de EU voor het verlengen van de huidige overeenkomst maar pleit er wel voor om naar een permanente oplossing te werken voor de Oekraïense export naar Europa. "In aanloop naar ons lidmaatschap van de EU moeten we van deze tijdelijke liberalisatie een permanente maken, zonder uitzonderingen of beperkingen", vertelt Zelenski in de videoboodschap. Een groot deel van de handelsbeperkingen was al ruim voor de Russische invasie geschrapt in het sinds 2016 inwerking getreden vrijhandelsverdrag. Voor groente en fruit werd echter nog gewerkt met minimumprijzen en voor gevoelig producten als vlees, zuivel, suiker en sommige granen met quota.

Rusland is ondertussen een nieuwe campagne gestart waarin het dreigt de graandeal na 17 juli niet langer voort te zetten. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken maakte gisteren in een statement duidelijk dat de systematische problemen voor de Russische graan- en kunstmestexport niet worden verholpen de graandeal niet verlengd kan worden. Daarbij worden de toegang van de Russische Rosselkhozbank tot het Swift-systeem en de blokkade van de ammoniakpijpleiding naar de Krim genoemd. Dat zijn de dezelfde bezwaren die Rusland eerder deze maand aanvoerde voor verlenging van de deal. Toen ging het Kremlin overigens op het laatste moment alsnog akkoord.

Records in Azië
De Amerikaanse graanexportcijfers bevatte geen grote verrassingen. De maïs- en tarwe-export is grotendeels in lijn met waar de markt op rekende en soja gaat zelfs iets meer over de grens. De opbrengstprognoses uit verschillende landen maken of breken tot op zekere hoogte de stemming op de granenmarkt. In Europa staat de tarwe er over het algemeen goed op, terwijl het er in de tarweregio in de VS allemaal minder rooskleurig uitziet. China maakte bekend dat het afstevent op een recordtarweoogst en India meldt dat het op koers ligt voor de 112 miljoen ton oogst die eerder voorspeld werd. De graanbeurs van Buenos Aires heeft deze week geen grote wijzigingen gedaan in de opbrengstprognoses. Voor maïs houdt de beurs het op een oogst van 36 miljoen ton en voor soja op 21 miljoen ton. De oogst van soja gaat ondanks de lage opbrengsten traag in Argentinië. 78% van het areaal is geoogst tegen het meerjarige gemiddelde van 92% voor deze periode.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden