Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Zonnebloem terug als prijsvechter bij eetbare olie

22 Mei 2023 - Klaas van der Horst

Zonnebloemolie heeft zich in een jaar tijd duidelijk teruggevochten van een van de duurste plantaardige olies tot een van de goedkoopste in de markt. Alleen koolzaadolies is nog concurrerender.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zonnebloemolie is na een spannende periode vanaf maart vorig jaar weer volop beschikbaar. De laatste weken was daar even enige zorg over, omdat het niet zeker was of de internationale overeenkomst over de Zwarte Zeecorridor zou worden verlengd. Rusland lag weer dwars. Inmiddels is de verlenging een feit.

Hogere export uit Oekraïne
Daarbij ligt de maandelijkse export van zonnebloemzaad en -olie vanuit Oekraïne op een hoger niveau dan voor de Russische inval in Oekraïne. Ook Rusland zelf exporteert volop. Beide landen zijn goed voor het overgrote deel van de zonnebloemproductie ter wereld. Gevolg is dat zonnebloemolie weer helemaal terug is als prijsvechter op de markt voor plantaardige olies.

Een reeks Oost-Europese buurlanden van Oekraïne is zo beducht voor de concurrentiekracht van dit land, dat ze vorig maand besloten om de grenzen te sluiten voor goedkoop graan en oliezaden uit Oekraïne, omdat dit hun eigen boeren te veel concurrentie aandeed. Daar was aanvankelijk rumoer over, omdat dit de mededinging zou verstoren. Voor wat betreft zonnebloemproducten is die ophef geluwd. Het crushen van zonnebloemzaden gebeurt nu weer grotendeels in Oekraïne zelf, wat daar zorgt voor meer werkgelegenheid en inkomsten, terwijl de olieprijs er niet door omhoog is gegaan.

Het aanbod van goedkope zonnebloemolie en ook van koolzaadolie in Europa is nu zo groot dat er volgens marktanalisten zelfs export mogelijk is naar andere delen van de wereld. Normaliter werkt het andersom.

Zonnebloemolie is €45 tot €50 per ton goedkoper dan palmolie en zo'n €160 goedkoper dan soja-olie. Alleen koolzaadolie is iets goedkoper.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden