Shutterstock

Nieuws Grondstoffen

ACM beboet eierverwerkers voor kartelvorming

10 Mei 2023 - Matthijs Bremer

Drie bedrijven die eieren inkopen, Interovo, Wulro en Global krijgen een boete opgelegd voor verboden prijsafspraken, zo maakt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekend in een persbericht. De ACM neemt de prijsafspraken niet licht. Als het aan bestuursvoorzitter van de ACM Martijn Snoep ligt, is er sprake van kartelvorming.

Volgens de financiële waakhond hebben de bedrijven in kwestie niet alleen geheime afspraken gemaakt over de inkoopprijs. Ook stemden de bedrijven onderling af bij welke legveehouders de eieren ingekocht zouden worden. De overtreding vond plaats bij de inkoop van vrij verhandelde eieren. In een bijgeleverde appconversie is te lezen hoe de bedrijven onderling afspraken 10 tot 30 cent onder de NOP-notering te betalen.

De eieren in kwestie waren bestemd voor industrieel gebruik. De bedrijven zijn alle drie actief in de verweking van eieren tot grondstoffen voor de industrie. De ondernemingen maken zowel vloeibare producten als poeders en verkopen hun halffabricaten onder meer aan sausfabrikanten.

Hoe hoog de boetes uitvallen is nog niet bekend. De rechter verbod ACM namelijk om de specifieke bedragen in hun persbericht op te nemen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Matthijs Bremer

Voor Foodbusiness covert Matthijs Bremer de vleesmarkt. Daarnaast volgt hij de eiwittransitie op de voet en schrijft hij wekelijks over de ontwikkelingen op de energiemarkten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden