Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Palmolie verliest positie als goedkoopste product

10 Mei 2023 - Klaas van der Horst

Palmolie lijkt zich de laatste weken steeds meer uit de markt te prijzen ten opzichte van andere oliesoorten. De prijs van palmolie is in de voorbije periode licht gestegen, maar dat is minder het probleem dan het feit dat de prijzen voor zonnebloemolie en ook raap/koolzaadolie ondertussen aardig zijn gedaald en goedkoper zijn geworden dan palmolie.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Deze oliesoorten zijn onderling weliswaar niet volledig uitwisselbaar, maar wel voor een groot deel. Palmolie heeft qua duurzaamheid bovendien veel meer issues dan de andere genoemde oliesoorten.

De palmoliemarkt op zich houdt zich ondertussen vooral bezig met de afzet ten opzichte van de nog beschikbare voorraden. Daarbij wordt de discussie zoals gewoonlijk vooral gedomineerd door het beeld dat partijen denken te hebben van de markt in Maleisië, de tweede palmolieproducent ter wereld. In Maleisië is ook de grootste termijnbeurs van Azië voor deze oliesoort. Vanwege verhalen over een ruim 10% kleinere voorraad in Maleisië gaat de palmoliekoers op de termijnmarkt daar de laatste tijd aardig omhoog. De fysieke markt is ondertussen vrij vlak, met een positieve ondertoon.

{{dataviewSnapshot(46_1683713720)}} 

Vanaf juni gaat het speelveld veranderen, tenminste op de termijnmarkt. Dan zal namelijk ook een Indonesische palmoliebeurs opengaan. In eerste instantie zal alleen worden gehandeld in ruwe palmolie (CPO). Dit belooft wel impact op de markt te gaan hebben, want Indonesië is qua productie van palmolie de onbetwiste nummer 1 in de wereld.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden