Shutterstock

Markt Starter grondstoffen

Olie noteert stabiel na forse daling, aardgas weer lager

5 Mei 2023 - Jesse Torringa

De meeste grondstoffen stegen de afgelopen handelssessie. Olie noteert weer stabiel na eerder deze week fors in prijs te zijn gedaald. Palmolie lijkt de week te eindigen met een winst van meer dan 5%. Dit is de Markt Starter van vrijdag 5 mei 2023.

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarwenotering steeg afgelopen handelssessie wederom en staat het hoogst in drie weken tijd op de CBoT in Chicago en in twee weken op de Matif in Parijs. De hoofdreden hiervoor is de onzekerheid over het verlengen van de graandeal van Oekraïne en de spanningen in het Zwarte Zee-gebied.

Sojabonen
Het contract voor sojabonen steeg donderdag licht op de CBoT. Er was weinig prijsdrukkend of prijsopdrijvend nieuws. Wel lagen de wekelijkse exportcijfers in de VS in lijn der verwachting volgens het USDA.

Suiker
De suikerprijzen kleurden zowel op de termijnmarkten in New York als in London aan het einde van de donderdag groen. De stijging kwam voort door een sterkere Braziliaanse real, die ervoor zorgde dat de suikerprijzen omhoog gingen. En dat drukt weer de export van suiker door Brazilië. Bovendien blijft de markt ondersteuning vinden in de krappere voorraden en de zorgen over een lagere productie.

Koffiebonen
Arabica-koffie sloot de dag opnieuw lager door de verwachting dat de vraag de komende tijd minder wordt. Dat brengt de wetenschap dat de prijzen voorlopig wel het hoogtepunt hebben bereikt. De voorraden worden echter nog altijd als krap beschouwd. Robusta-koffie daalde donderdag met 0,5%.

Palmolie
Maleisische palmolie is afgelopen handelssessie gestegen en die trend ging ook vrijdagmorgen door. De palmolievoorraden van Maleisië liggen naar verwachting op het laagste punt in 11 maanden tijd. Dat komt door een toenemende binnenlandse vraag. Ook is palmolie beïnvloed door prijsstijgingen van andere plantaardige oliën. Er wordt verwacht dat deze week het contract in totaal met 5% is gestegen.

Aardgas
De Dutch TTF bleef daalde donderdag door de hoge voorraden, aanvoer van LNG en een laag verbruik door het zacht lenteweer en meer windkracht in Europa. De prijs daalde tot 36,20 MWh donderdag en zit daarmee op het laagste niveau in ruim 21 maanden.

Brent-olie
Brent-olie steeg zeer licht nadat de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag besloot de rente met 0,25 procentpunt te verhogen. Dit is minder dan de renteverhogingen van 0,5 procentpunten in de maanden daarvoor. Daarmee houdt de bank de opties open in strijd tegen de hoge inflatie in de eurozone. De oplopende olieprijs compenseert de daling van ruim 9% eerder deze week niet. Die neerwaartse beweging was het resultaat van tegenvallende Amerikaanse economische cijfers en achterblijvende vraag uit grootverbruikende landen.

Euro/dollar
De euro/dollar koers daalde donderdag met een halve procent. De daling van de producentenprijzen in de eurozone waren de kleinste stijging in ruim twee jaar tijd. Ook daalde de Duitse export in maart aanzienlijk meer dan verwacht. De verliezen werden milder door de renteverhoging die de ECB toepaste. In de VS was gisteren duidelijk van een zwakkere arbeidsmarkt, doordat het aantal werkloosheidsaanvragen opnieuw harder steeg dan verwacht.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Foodbusiness. Hij houdt zich bezig met verschillende grondstofmarkten waaronder granen en suiker. In zijn vrije tijd sport hij veel en is voeding een belangrijk aspect.

Markt Starter Grondstoffen

Klinkende exportcijfers helpen koers sojabonen

Markt Starter Grondstoffen

Zware regenval stuwt suikerkoers omhoog

Markt Starter Grondstoffen

Sojabonenoogst Verenigde Staten lager dan verwacht

Markt Starter Grondstoffen

Ruime voorraad resulteert in goedkopere soja

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox