Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Branders kiezen vaker voor meer robusta in koffieblend

3 Mei 2023 - Max van der Heijden

De arabicaprijs is sinds vorige week gedaald. De prijs van robustabonen steeg juist scherp. Krapte blijft een belangrijke rol spelen op de koffiemarkt. Branders kiezen met toenemende mate voor een grote verhouding robustabonen in hun blends, wat ten koste gaat van arabica. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ICE-voorraden van arabicabonen daalden dinsdag naar het laagste punt in 4,75 maanden tijd. De arabica-oogst komt naar verwachting pas later in de maand en in juni echt op gang. De Braziliaanse robusta-oogst begon afgelopen week echt op stoom te komen. 

Hevige regenval in Brazilië houdt de boeren van de plantages en zorgt ervoor dat het oogsten vertraging heeft opgelopen. In Minas Gerais viel vorige week 496% van de normale hoeveelheid regen. In dat gebied wordt 30% van de totale Braziliaanse arabica geteeld.

Het Vietnamese statistiekbureau meldde maandag dat de export in de periode januari tot april 1,8% hoger lag dan een jaar geleden. Toch is het krap op de regionale markt. Boeren zijn zo goed als uitverkocht en de meeste bonen bevinden zich in de handen van exporteurs. Ook bereikten de robustavoorraden in de ICE-magazijnen het hoogste punt in 4,75 maanden tijd op vrijdag. Wel zijn er zorgen over de grote hoeveelheid regenval in Indonesië die de oogstopbrengst negatief kan beïnvloeden. 

Scherpe koersstijging
De arabicaprijs daalde de afgelopen week met 2,65% in prijs en zakte naar $4.203,11 per ton. Robusta steeg scherp met 5,51% van $2.413 per ton naar $2.546 per ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden