Shutterstock

Analyse grondstoffen

Oost-Europa verbiedt suikerimport Oekraïne

18 April 2023 - Jesse Torringa

De suikerprijzen blijven wereldwijd stijgen als gevolg van zorgen over krappere productie en voorraden. Oost-Europese landen verbieden naast graan en zuivel ook de import van suiker uit Oekraïne. Dat terwijl Oekraïne dit jaar fors heeft geleverd aan het vragende Europa.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Europa kampt sinds 2022 met een suikertekort door een zeer lage productie door de droogte. Ook in andere landen waar veel suiker wordt geproduceerd, valt de productie tegen. Dat uit zich in toenemende zorgen op de suikermarkt, waardoor de koersen op de termijnmarkten in Londen en New York sinds begin deze maand weer fors stijgen. Op dit moment is het India - de wildcard op de mondiale suikermarkt - dat de suikermarkt verhit door het zo goed als zeker schrappen van de suikerexport. De suikerproductie is verlaagd van 38 naar 32,5 miljoen ton suiker, waardoor de Indiase overheid geen ruimte ziet voor export om de eigen interne consumptie te beschermen.

Suikernotering hoogste in ruim 6 jaar
De termijnmarkt in London steeg de laatste weken van $630 naar $700 per ton, maar is inmiddels weer iets gedaald tot $670. De daling wordt verklaard doordat de markt na de snelle stijging enigszins was opgeblazen en daarvan nu aan het bijkomen is. Ook de stijgende olieprijs drukt de notering iets naar beneden. Sinds begin april is de koers echter met 6,5% gestegen en staat de koers op het hoogste niveau in zes jaar tijd. Op de Europese spotmarkten liggen de suikerprijzen aanzienlijk hoger tot wel €900 per ton. Of zelfs nog hoger, afhankelijk per regio of er een suikeroverschot of tekort is.

Het ruwe suikercontract in New York is sinds begin april tot en met vandaag 7,5% hoger en staat nu op $24,29 per pond. De noteringen vinden steun aan de zorgen van een lagere productie en krappe voorraden. In Brazilië, 's werelds grootste suikerexporteur, staat het nieuwe verwerkingsseizoen voor de deur. Er wordt een goede opbrengst verwacht, de op een na hoogste ooit, maar volgens analisten is met deze productie de krapte wereldwijd niet verholpen.

Importverbod Oekraïne
Afgelopen weekeinde maakte de Poolse regering bekend dat het de import van graan, melk maar ook suiker tijdelijk gaat verbieden uit Oekraïne. Zij doen dat om eigen boeren en eigen markt te beschermen tegen de veel goedkopere landbouwproducten uit het land. Ook Hongarije en Bulgarije hebben soortgelijke invoerverboden ingevoerd. In Roemenië protesteren boeren ook veelvuldig. Het is echter in strijd met de regels en wetten die gelden van de Europese Unie.

Dit seizoen is er een tekort in suiker in Europa, die geschat wordt door de Europese Commissie op zo'n 1,5 miljoen ton. Tot nu toe leverde Oekraïne een grote hoeveelheid suiker af aan Europa, door en via de bovengenoemde landen. Tot op heden is er door de EU in seizoen 2022/23 zo'n 234.000 ton suiker geïmporteerd uit Oekraïne . Roemenië, Hongarije, Bulgarije en Polen zijn samen goed voor meer dan 60% van dit volume. Normaal komt in een heel jaar tijd slechts 20.000 tot 40.000 ton suiker Europa binnen uit Oekraïne.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden