Zahnoi Alex / Shutterstock.com

Markt Starter Grondstoffen

Boeren protesteren tegen Oekraïense graaninstroom

11 April 2023 - Max van der Heijden

Het was de afgelopen dagen rustig op de wereldwijde grondstoffenmarkten vanwege Goede Vrijdag en Pasen. Wel neemt de onrust in het oosten van Europa toe door de instroom van Oekraïense tarwe en is Argentinië gestart met het sojadollar-plan. Dit is de Markt Starter van 11 april 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijs op de CBoT is maandag hoger gesloten. Op de Matif gaat de markt vandaag pas weer open nadat er op vrijdag en maandag geen handel was vanwege Goede Vrijdag en Tweede Paasdag. Robert Telus, de nieuwe Poolse minister van Landbouw, wil de import van Oekraïense granen tijdelijk verbieden. Het product mag nog wel door het land worden vervoerd, maar wordt daarbij nauwgezet gevolgd. De vrachten mogen niet in Polen blijven. In Roemenië hebben duizenden boeren de grenzen geblokkeerd als protest tegen Oekraïense tarwe.

Soja
De sojabonenkoers op de CBoT is maandag gedaald. Het was de eerste dag dat Argentijnse sojabonen konden worden gekocht voor de voordeligere wisselkoers en er waren enkele kopers. Mogelijke deelnemers in het sojadollar-plan willen volgens Reuters eerst meer informatie, voordat ze overwegen mee te doen. 

Suiker
De suikerprijs op de beurs in New York is maandag gedaald. Een sterke dollar zorgde voor een uitverkoop van suikercontracten. De afgelopen week zat de suikerkoers in de lift door signalen dat de al krappe suikervoorraad nog kleiner wordt. 

Koffiebonen
De arabicaprijs is maand gedaald. Robusta werd niet verhandeld, omdat de beurs in Londen gesloten was vanwege Pasen. De arabicakoers daalde nadat Safras Mercado met de raming kwam dat de Braziliaanse oogst dit jaar 13% hoger ligt dan vorig jaar. En dat de koffie-export in het seizoen 2023/24 met 21% groeit bij het verwachte overschot van 45 miljoen zakken.

Palmolie
De palmolieprijs is maandag gestegen en kijkt ook deze dinsdag omhoog. De palmolievoorraden in maart zijn lager dan eerder gedacht, maar een tot dusver zwakke export in april beperkt de koersstijging. 

Aardgas
De TTF Gasprijs is ongewijzigd ten opzichte van de laatste handelsdag op donderdag. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs is maandag lager gesloten, maar loopt dinsdag weer op. Handelaren wegen de krappe voorraden, veroorzaakt door de OPEC+ productieverlaging, zwaarder dan zorgen over  verdere renteverhogingen die de vraag naar olie kunnen dempen.

Euro/dollar
De euro/dollarkoers daalde maandag, een sterke dollar koers drukte de euro omlaag. Op de Europese markten was er vanwege paasmaandag weinig handel. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden