Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Dreun volgt op klap bij Global Dairy Trade

5 April 2023 - Klaas van der Horst

De prijzen van zuivelgrondstoffen hebben op de jongste Global Dairy Trade veiling een nog hardere klap gekregen dan twee weken geleden. Het boort de hoop op een spoedig herstel van markten de grond in.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Twee weken geleden daalde de index met 2,6% naar $3.361 per ton product, ditmaal ging die met 4,7% onderuit naar $3.227 per ton.

Lagere melkprijsverwachtingen
Dit resultaat is hard aangekomen in Nieuw-Zeeland. Media vragen zich af of dit het einde is van de hoge melkprijzen. Er wordt ook direct geconstateerd dat Fonterra de melkprijsverwachting weer zal moeten verlagen. 

Procentueel gezien is de daling ook de sterkste in een half jaar tijd, terwijl de index met 964 punten op het laagste niveau staat sinds november 2020.

In de meeste gevallen daalden de prijzen van de diverse aangeboden zuivelgrondstoffen gewoon nog harder dan de vorige keer: de boterprijs ging nu met 3,3% omlaag tegenover twee weken terug met 3%, AMF (boterolie) daalde met 7,2% in prijs, tegenover de vorige keer met 3,8% en volle melkpoeder met 5,2%, tegenover daarvoor met 1,5%.

Vreemde prijsbewegingen
Er waren ook minder goed te volgen bewegingen. Bij de vorige veiling daalde de Cheddarprijs met 10,2% naar $4.052 per ton, terwijl de prijs ditmaal met 3,8% steeg naar $4.167 per ton.

{{dataviewSnapshot(46_1680683066)}}

Niet alleen de prijs kreeg een klap, ook het verhandelde volume product is de laatste maanden fors gedaald. De daling volgt wel een jaarlijks patroon, maar het tempo van daling is hoog. 

Lager volume, minder kopers
Oorzaak is de zwakke vraag naar zuivel in het algemeen, en van China in het bijzonder. Er waren ditmaal ook weer minder kopers op de veiling dan de keren daarvoor.

{{dataviewSnapshot(46_1680683225)}}
 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden