Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Hogere olieprijzen stuwen koers suiker op

3 April 2023 - Max van der Heijden

De prijzen van tarwe, suiker, koffie bewegen om uiteenlopende redenen omhoog. De gemene deler op de grondstoffenmarkt is de onzekere situatie omtrent corona in China. Dit drukt bijvoorbeeld de palmolieprijs. Als we kijken naar energie dan daalt aardgas, maar trekt de olieprijs wel aan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijs op de Matif is vrijdag lager het weekend in gegaan. Op de CBOT was juist een lichte stijging zichtbaar. Het Amerikaanse tarweareaal stijgt naar verwachting tot 20,175 miljoen hectare van 18,5 miljoen hectare dit jaar. Vooral het wintertarweareaal groeide sterk. Dat meldde de USDA. 

Soja
De sojabonenkoers op de CBOT sloot vrijdag hoger nadat duidelijk werd dat de areaalramingen van de USDA weliswaar klommen, maar minder hard groeiden dan analisten hadden gehoopt. Ook lag de sojavoorraad op 1 maart 13% lager dan een jaar geleden.

Suiker
De suikerprijs steeg in New York en daalde in Londen vrijdag. De koers in  New York zat in de lift door het vooruitzicht van krappe wereldwijde suikervoorraden. Ook steeg de prijs door sterke WTI-olieprijzen en een sterke Braziliaanse reaal.

Koffiebonen
Arabicaprijzen sloten vrijdag licht hoger, robusta daalde licht. Een sterke Braziliaanse reaal zorgde voor de hogere arabicakoers. Ook bereikte de ICE-voorraad donderdag het laagste punt in 3,5 maanden tijd. Robsuta staat onder druk sinds duidelijk is dat de Vietnamese export 9,2% hoger lag in maart dan een jaar eerder.

Palmolie
De Maleisische palmolie futures sloten vrijdag op het hoogste punt in meer dan een week tijd. Dit door sterke rivaliserende oliën en verwachtingen dat de productie daalt. Handelaren kochten in, in aanloop naar het exportrapport. Daaruit bleek zaterdag dat de Maleisische palmolie-export in maart 24% hoger lag dan een jaar eerder.

Aardgas
Een nieuwe koudegolf zorgde voor hogere gasprijzen op de TTF afgelopen vrijdag. Ook wordt de komende week opnieuw wat onderhoud verwacht aan faciliteiten in Noorwegen. Tegelijkertijd worden de gasvoorraden weer aangevuld voor de komende winter.

Brent-olie
De Brent-olieprijs zat vrijdag in de lift. OPEC+ maakte bekend dat het de productie verlaagt met meer dan 1 miljoen vaten per dag. Hierdoor lopen de prijzen van olie verder op. Investeerders hoopten op lagere prijzen omdat deze wellicht de inflatie zouden kunnen verminderen.

Euro/dollar
De euro/dollarkoers daalde vrijdag door een sterke dollar. De consumentenprijsindex steeg minder hard dan verwacht. Winkelverkopen in Duitsland daalden onverwacht en de Duitse werkloosheid steeg harder dan gedacht. Allemaal factoren die zorgden voor een zwakkere euro.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden