Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Palmolieprijs blijft nog even kunstmatig hoog

29 Maart 2023 - Klaas van der Horst

De palmolieprijs kwam vorige week voor het eerst in vele jaren boven de prijs van koolzaadolie uit. Naar verwachting blijft palmolie die positie nog een aantal weken vasthouden. Vooral met dank aan de Indonesische overheid. Wel is de notering licht verder gezakt. De prijsdaling wordt veroorzaakt door de algehele trend op de oliemarkten. Bijna alle prijzen staan licht onder druk, ook op de markt voor eetbare olie. Vorige week was palmolie voor korte tijd zelfs even iets duurder dan zonnebloemolie. Die situatie is weer verleden tijd, maar palmolie blijft slechts weinig goedkoper. Dat is anders gesteld met koolzaadolie. Daarvan blijft de prijs zo'n $50 per ton lager dan van palmolie.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijsdaling wordt veroorzaakt door de algehele trend op de oliemarkten. Bijna alle prijzen staan licht onder druk, ook op de markt voor eetbare olie. Vorige week was palmolie voor korte tijd zelfs even iets duurder dan zonnebloemolie. Die situatie is weer verleden tijd, maar palmolie blijft slechts weinig goedkoper. Dat is anders gesteld met koolzaadolie. Daarvan blijft de prijs zo'n $50 per ton lager dan van palmolie.

{{dataviewSnapshot(46_1680080588)}}

Dat palmolie relatief duur is, wordt vooral veroorzaakt door een aantal maatregelen van de Indonesische overheid, onder meer het verhogen van de referentieprijs die moet worden gehanteerd bij de export van palmolie. Deze hogere prijs blijft tot medio april in stand, omdat de Indonesische overheid de binnenlandse palmolieprijs tot dat moment laag wil houden. Dit in verband met de Ramadan.

Ook van invloed is dat Maleisië volgens analisten niet al te ruim meer in de voorraden zit. Nog een factor, die vooral invloed heeft op de koolzaadolieprijs, is dat er volgens diverse Europese bronnen nu vrij veel koolzaad wordt geperst. 

Tegen Europese anti-ontbossingsbeleid
De grootste palmolieproducenten ter wereld, Indonesië, Maleisië en Thailand, zijn ondertussen bezig met maatregelen om de palmolieprijs te versterken. In de voorbij weken hebben deze landen een regionale alliantie gevormd tegen met name het Europese anti-ontbossingsbeleid, dat ook sancties wil tegen de inzet van onvrijwillige arbeid. Vooral Maleisië en Indonesië voelen zich daar sterk door getroffen. Ook vinden ze de maatregelen onrechtvaardig. Samen met Thailand onderzoeken ze nu maatregelen om zich daar beter tegen te verweren, bijvoorbeeld via het exportbeleid.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden