Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Bankencrisis ijlt na op grondstoffenmarkt

24 Maart 2023 - Wouter Baan

Op de grondstoffenmarkten ijlt de recent ontstane onrust door de bankencrisis in de Verenigde Staten en Zwitserland nog altijd na. In veel gevallen werkt dit prijsdrukkend, maar suiker en olie stijgen alweer. Dit is de Markt Starter van 24 maart 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarwemarkt staat in het teken van aanhoudende prijsdruk. Zorgen over de ontwikkelingen op de financiële markten geven bepaald geen steun aan het vertrouwen van participanten op de tarwemarkt. Ook de Amerikaanse renteverhoging werkt prijsdrukkend, net als een groot aanbod in Rusland. Daarbij is ook de eerdere verlenging van de graandeal een prijsdrukkende factor. 

Soja
Ook de sojamarkt staat onder druk, door een verwachte recordoogst in Brazilië. Net als bij tarwe speelt de bankencrisis ook op deze markt een storende factor, waardoor partijen winst nemen door hun termijncontracten te verkopen. 

Suiker
De suikermarkt trekt zich van de financiële onrust intussen weinig meer aan en steeg de afgelopen dagen weer in waarde. De markt krijgt veel steun door relatief hoge Europese importcijfers. Dit weegt op dit moment zwaarder dan het verwachte - theoretische - productieoverschot dat volgende jaar wordt verwacht. Daarbij overweegt India het exportquotum te verkrappen door een tegenvallende oogst, wat op dit moment voor stemming op de markt zorgt. 

Koffiebonen
Na een periode met prijsstijgingen heeft de koffiemarkt de wind nu meer tegen. Ook in de afgelopen dagen verloor de Arabica-notering in New York terrein. De financiële onrust in combinatie met gunstige groeiomstandigheden in Brazilië corrigeren de termijnmarktkoersen naar beneden. 

Palmolie
De palmolieprijzen zitten sinds begin maart in een neerwaartse spiraal en zijn intussen afgedaald tot het laagste niveau sinds september. Deels komt dit door de economische onrust en deels doordat substituten in Europa als zonnebloemolie en raapzaadolie in waarde dalen. Dit weegt op dit moment zwaarder dan de relatief goede exportcijfers in maart waarover topproducent Maleisië spreekt. 
{{dataviewSnapshot(14_1679639525)}}  
Aardgas
De gasprijs is deze week zelfs even door de €40 per megawattuur gezakt. De ruime voorraden en bovengemiddelde temperaturen wegen zwaarder dan de zorgen die er zijn over stakingen bij Franse LNG-terminals. Hoewel de TTF-future in de afgelopen dagen weer naar boven corrigeerde, blijven de ruime voorraden waarschijnlijk prijsdrukkend werken. 

Brent-olie
Na stevige verliezen in de aflopen week trok de olieprijs in de afgelopen dagen weer aan. De aantrekkende vraag vanuit China draagt bij aan dit herstel. Volgens de laatst beschikbare analyse van het energieagentschap (EIA) zal de olievraag in China dit jaar met 2 miljoen vaten per dag toenemen. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers bereikte deze week het hoogste punt in 6 weken. Doordat  FED de rente met 0,25 procentpunt verhoogde, corrigeerde de euro gisteren wel weer wat. Analisten denken dat de dollar in de komende tijd eerder verzwakt ten opzichte van de dollar dan andersom. Dit vanwege naderende renteverhogingen van de ECB. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden