Palmolie is deze week in ongebruikelijk vaarwater terecht gekomen, want voor het eerst in zo'n 25 jaar kwam de prijs boven die van zonnebloem- en koolzaadolie uit. Hoofdzakelijk door bewegingen op de markten voor andere olies.
De fysieke palmolieprijs staat marginaal onder druk en is bijna stabiel. Op de termijnmarkt is meer druk, met name door nieuwe schattingen van het USDA (Amerikaanse ministerie van Landbouw) over de Indonesische oogst en verwerking. De USDA verwacht dit jaar een 3% grotere oogst, tot 46 miljoen ton palmolie en een licht hogere export dan vorig jaar: 28,5 miljoen ton. De opname van palmolie voor biodiesel zal ondertussen trager verlopen dan de Indonesische overheid inschat, meent het USDA.
De markt schrok hier niet echt van, maar deze informatie, gekoppeld aan berichten over een aanhoudend zwakkere vraag vanuit onder meer China en een in totaal zwakkere oliemarkt, had een licht drukkend effect. Daar tegenover stond nieuws over fors gedaalde voorraden in India, wat een aantrekkend effect zou moeten hebben.
Dit nieuws werd evenwel in de schaduw gesteld door het nieuws over de verlenging van de Zwarte Zeedeal, waarmee de graancorridor vanuit Oekraïne langer veilig werd gesteld. Daardoor is er ook meer zekerheid over de aanvoer van zonnebloem- en koolzaadolie vanuit deze regio. Gevolg was dat de koersen voor deze producten stevig daalden en dus - in het geval van de koolzaadolie - ruim onder die van palmolie uitkwamen.
Onverwachte situatie
Het is een onverwachte situatie, omdat palmolie veelal werd gezien als het meest kwetsbare product op de markt voor eetbare olie. Dit omdat de Europese anti-ontbossingspolitiek met name palmolie treft en niet zozeer de andere oliesoorten.