Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Hogere sojaoogst verwacht, olieprijs in de lift

22 Maart 2023 - Max van der Heijden

De koers van sojabonen daalt door een hogere oogstverwachting, de prijs van koffiebonen herstelt zich door minder economische zorgen en Brent-olie wordt duurder door meer vraag uit China. Dit is de Markt Starter van 22 maart 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarwecontracten op de CBoT en Matif hebben hun bodem voorlopig nog niet bereikt. De gevolgen van de nieuwe graandeal worden nog steeds gevoeld, evenals de verbeterde weersomstandigheden in de VS. Slechter nieuws is de stand van de tarwe in India. Daar hebben hagel en stortregens het gewas beschadigd.

Soja
De sojabonenkoers op de CBoT daalde dinsdag. De verwachte Braziliaanse soja-oogst is door Agroconsult verhoogd van 153 miljoen ton naar 155 miljoen ton.

Suiker
De suikerprijzen op de ICE zijn dinsdag licht gestegen. Dit nadat StoneX maandag bekend maakte dat het het wereldwijde suikeroverschot halveerde van 5 miljoen ton naar 2,5 miljoen ton in het seizoen 2022/23. Extreme regenval in teeltgebieden resulteert in een lagere productie.

Koffiebonen
De arabica- en robustaprijzen herstellen zich nadat de rust op de Europese en Amerikaanse bankenmarkt terugkeert, economische zorgen afnemen en de prijs van koffie daardoor stijgt.

Palmolie
Palmolie was dinsdag ongewijzigd. Koopjesjagers leken de prijs omhoog te stuwen aan het begin van de dag, maar een hogere productieverwachting zorgde ervoor dat de prijs uiteindelijk weer daalde. Overall bleef de koers daardoor vlak.

Aardgas
De Europese gasprijs steeg dinsdag, maar de vooruitzichten zijn goed aankomende week. Zo is het warmer dan normaal in Noordwest-Europa de komende weken en wordt er meer LNG geleverd uit onder meer de Verenigde Staten.

Brent-olie
De Brent-olieprijs zat dinsdag in de lift. De prijs steeg nadat de Amerikaanse centrale bank Fed bekend maakte een bescheiden renteverhoging te overwegen. Het rentebesluit van de Fed wordt vandaag bekend. Ook de voortdurende sterke vraag naar olie vanuit China drijft de prijs op.

Euro/dollar
De euro/dollarkoers bereikte dinsdag het hoogste punt in vijf weken tijd. De eurokoers steeg na uitspraken van ECB-bestuurder Martins Kazaks dat de renteverhogingen nog niet voorbij zijn.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden