Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Hevige hagel- en regenval beschadigt Indiase tarwe

21 Maart 2023 - Max van der Heijden

De tarwekoers op de Matif is maandag lager gesloten, maar lijkt dinsdag ietwat te herstellen. Op de CBoT in Chicago daalde de prijs eveneens en ook daar lijkt die trend voort te zetten. Voor beide koersen geldt dat de verlenging van de graandeal als prijsplafond werkt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook de verbeterde omstandigheden van door droogte getroffen tarwe in de VS en verwachte regen in het door droogte geteisterde Argentinië houdt de prijzen laag. Analisten van Saxo schrijven dat, hoewel het lijkt alsof er niks aan de hand is op de grondstoffenmarkten, dat de gevolgen van de onrust op de financiële markt niet als sneeuw voor de zon verdwijnen. Hoewel het graanakkoord inmiddels is verlengd, betekent dat niet dat de onrust daaromtrent voorbij is. Rusland en Oekraïne zijn het namelijk niet eens over de termijn waarmee de deal is verlengd. De Duitse Commerzbank schrijft dat de tarwemarkten in eerste instantie opgelucht reageerden op de verlenging. Maar er is nog steeds twijfel over de deal, waardoor de Commerzbank denkt dat de koers voorlopig niet verder daalt. 

Extreem weer
In India zorgen ongebruikelijke weersomstandigheden voor schade aan gewassen waaronder tarwe. Regen- en hagelstormen hebben wintertarwe in de vruchtbare noordelijke, centrale en westelijke vlakte beschadigd. Hierdoor lopen duizenden boeren het risico om hun oogst te verliezen en kan de prijs van voedsel in het land nog verder oplopen. Reuters meldt dat stortregens op zondag en maandag vielen in de regio's Punjab, Haryana en delen van Uttar Pradesh. Daar wordt het merendeel van de Indiase tarwe geproduceerd. Het land is na China de grootste producent ter wereld. En de regen zorgde voor overstromingen op boerderijen. 

Een lagere opbrengst kan ervoor zorgen dat de Indiase tarweproductie voor het tweede jaar op rij daalt. Bovendien wordt het steeds moeilijker voor de door de staat gerunde Food Corporation of India om de krimpende tarwevoorraden aan te vullen. De tarwe had al te lijden onder een hittegolf eerder deze maand en lijkt dus dubbel te worden getroffen. 

Bijna uitverkocht
Het exportseizoen in Frankrijk loopt drie maanden voor de deadline al op zijn einde. Van de 10,4 miljoen ton Franse tarwe die is gereserveerd voor de export, is inmiddels 9,4 miljoen verkocht. Graanhandelaar François Bernier verwacht dat hier de komende twee maanden nog eens 0,5 miljoen ton bijkomt. Grootinkoper is Marokko dat veel tarwe inkoopt voordat het land eind mei mogelijk de eigen grenzen voor tarwe dichtgooit om te voorkomen dat de eigen boeren in een prijzenoorlog belanden. 

De tarweprijs op de Matif sloot maandag 2,82% lager op €258 per ton. De koers staat dinsdagmiddag nog eens 1,45% lager op €254,25 per ton. Op de CBoT sloot het tarwecontract maandag op $256,93, een daling van 1,41% ten opzichte van vrijdag. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden