Shutterstock

Analyse grondstoffen

Hoge suikerproductie zegt de prijsnotering niets

21 Maart 2023 - Jesse Torringa

De mondiale suikerproductie zal komend seizoen een stuk hoger liggen dan de consumptie, zo is de verwachting. Echter drukt de positieve balans maar weinig op de huidige torenhoge suikerprijs. Op de FAO Food Price Index staat suiker op het hoogste punt in 6 jaar.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Komend seizoen wordt een suikeroverschot van 4,8 miljoen ton verwacht doordat de productie meer toeneemt dan de consumptie. Suiker handelsbedrijf Czarnikow verwacht in seizoen 2023/24 een totale suikerproductie van 182,8 miljoen ton en een consumptie van 178 miljoen ton. Dat komt door een goede suikerrietoogst in onder andere Thailand en de verwachte oogst in Brazilië. Wel stelde het bedrijf de huidige voorspelling van het overschot naar beneden sinds de laatste keer.

Suikerproductie India op stoom
De suikerproductie in India ligt al geruime tijd onder de loep omdat bij een hoge productie meer suiker beschikbaar komt voor export. Momenteel loopt de productie iets achter vergeleken met vorig seizoen. De suikerproductie bereikte per 15 maart dit jaar 28,18 miljoen ton suiker vergeleken met 28,45 miljoen ton vorig seizoen in dezelfde periode, zo meldt de Indian Sugar Mills Association (ISMA). De productie verloopt goed en is in lijn met vorig seizoen maar ligt iets lager door een toename van de ethanolproductie. Dit seizoen is er tot nu toe 3,11 miljoen ton suikerriet omgeleid voor de productie van ethanol. Momenteel geldt nog altijd een exportquotum tot 5 miljoen ton suiker in India om de binnenlandse suikerprijzen te beschermen. 

Suikerprijsindex stijgt 
De FAO-suikerprijsindex bedroeg in februari gemiddeld 124,9 punten, een stijging van 8,1 punten (6,9 procent) ten opzichte van januari en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds februari 2017. De toename komt deels door de kleine exportperikelen in India. Dat terwijl de mondiale vraag naar suiker hoog is. Een goede oogst in Thailand en neerslag in de belangrijkste teeltgebieden van Brazilië zorgen echter voor een kleinere maandelijkse prijsstijging. 

Suikernotering stabiel
Op zowel de termijnmarkt in New York als in London bewegen de suikernoteringen overwegend stabiel. De prijs heeft grote ondersteuning door de grote mondiale vraag naar de zoetstof, terwijl de export wat mager te noemen is. De dalende ruwe olieprijs drukt wel op de suikernoteringen. Zo sloot afgelopen maandag 20 maart beiden termijnmarkten circa 1% lager. Bij een daling van de olieprijzen is het omzetten van suikerriet naar ethanol minder lucratief dan suiker, waardoor fabrieken in Brazilië weer meer omleiden naar suiker.

{{dataviewSnapshot(48_1679400724)}}

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden