Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Cacao duurder door zwakke export en dollar

20 Maart 2023 - Max van der Heijden

Het mei-contract cacao op de ICE bereikte afgelopen week het hoogste punt in een week tijd. Het maartcontract sloot afgelopen week en bereikte het hoogste punt in drie maanden tijd.  

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijzen zaten in de lift door een zwakke dollar en het nieuws dat Ivoriaanse boeren in de periode van 1 oktober tot en met 12 maart 3,4% minder cacao naar de havens stuurden dan een jaar geleden. Ook de aankondiging dat de cacaovoorraden met 3,5% gedaald waren zorgde de afgelopen weken voor hogere prijzen. 

Zorgen over de kwaliteit van cacaoprijzen houdt de prijzen ook hoog. Door de oorlog in Oekraïne is het voor Rusland moeilijker geworden om kunstmest te exporteren. Kunstmest die Afrikaanse boeren gebruiken. Het is voor de cacaoboeren afwachten of er sprake is van een nieuwe deal die de export van kunstmest vereenvoudigt. 

Officieel gezien wordt de deal verlengd met 120 dagen onder dezelfde voorwaarden als de oorspronkelijke deal. Rusland suggereert echter dat de deal met maar 60 dagen verlengd is. Dit zou suggereren dat er een nieuwe deal is, mogelijk met de heropening van de pijplijn die de Russische kunstmestexport mogelijk maakt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden