Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Suiker en zuivel duurder, tarwe goedkoper

20 Maart 2023 - Max van der Heijden

De granendeal is verlengd. Voor hoe lang precies, is nog niet bekend. Maar een akkoord is bereikt en dat is goed nieuws voor de wereldwijde tarwemarkt. De suikermarkt beweegt mee met de oliemarkt en room en boter zijn opnieuw wat duurder geworden. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rusland zegt dat de deal met 60 dagen is verlengd, Oekraïne spreekt van 120 dagen. Turkije en de VN hebben nog geen verklaring gegeven. De verlenging van de deal zorgde voor lagere prijzen op de Matif. Hoewel een verlenging van de deal hoogstwaarschijnlijk was, was er eind vorige week toch nog wat spanning bij handelaren. Zeker nadat Rusland bleef vasthouden aan een verlenging van 60 dagen. Een ietwat tegendraadse positie. 

De verwachting is dat de verlenging van de granendeal ervoor zorgt dat de rust terugkeert op de markt. Hoe lang dat duurt is nog de vraag. In de weken in aanloop naar de tweede verlenging was dezelfde onrust zichtbaar als in aanloop naar de eerste verlenging. Als de deal inderdaad is verlengd met 60 dagen dan keert die onrust mogelijk eerder terug. 

Indien de deal inderdaad met 60 dagen verlengd is, is er eigenlijk niet echt sprake van een verlenging maar van een nieuwe deal. De deal kon namelijk alleen verlengd worden voor een periode van 120 dagen. Waarschijnlijk wordt deze maand meer duidelijk over de deal. De afgelopen week daalde de tarweprijs licht, dit ondanks de onrust op de tarwemarkt in aanloop naar de verlenging. 

Suiker
De suikerprijs in Londen daalde afgelopen week, maar eindigde door een koersstijging donderdag alsnog hoger. De afgelopen week bewoog de suikerprijs mee met de olieprijs. Die daalde een groot deel van de week doordat onrust op de financiële markt zorgde voor lagere prijzen. Hierdoor wordt de inzet van suiker voor de productie van ethanol minder aantrekkelijk. Een herstel van de olieprijs, maar met name een zwakke dollar zorgden donderdag en vrijdag voor hogere suikerprijzen. 

Zuivel
De room- en boterprijs stegen de afgelopen week. Wel is het lastig om hier al te veel conclusies aan te verbinden. Er is een tekort aan winterboter enerzijds, wat voor hogere prijzen zorgt. Anderzijds leggen partijen hogere botervoorraden aan om wat druk bij de markt weg te halen. Nu de melkaanvoer weer wat oploopt. 

Hoe snel die aanvoer aanloopt verschilt per land. Er is een royaal aanbod, maar in Ierland begint het voorjaar traag vanwege het tegenvallende weer. Een prijsdaling lijkt voorlopig uit te blijven. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden