Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Koffieprijs piekt, tarwe daalt en rust lijkt terug

17 Maart 2023 - Max van der Heijden

De onderhandelingen over de tarwedeal zijn nog in volle gang en de rust op de financiële markten lijkt weer te zijn teruggekeerd na de mini-bankencrisis in de  VS. Dit is de Markt Starter van 17 maart 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen op de Matif en CBoT zijn donderdag weer gedaald. Het is de eerste prijsdaling in een aantal dagen tijd. De push van de Verenigde Naties voor een verlenging van de granendeal met 120 dagen duwt de prijs omlaag. Hoewel er nog geen officiële bevestiging is dat de deal gaat worden verlengd, wordt die kans steeds groter. Als de betrokken partijen voor zaterdag geen akkoord bereiken en er geen officieel bezwaar wordt ingediend, wordt de deal automatisch verlengd.

Soja
De koers sojabonen op de CBoT steeg zeer licht. Een lagere oogst voor Argentinië wakkert bij Amerikaanse exporteurs de hoop aan dat zij wellicht meer kunnen afzetten in China.

Suiker
Een zwakkere dollar en hogere olieprijzen stuwden de suikerprijzen omhoog na een aantal dagen van daling.

Koffiebonen
De koffieprijzen profiteerden net als de suikerprijzen van een zwakkere dollar en arabica bereikte het hoogste punt in een week. Ook lijken de zorgen over een wereldwijde bankencrisis weer wat verdwenen te zijn, wat ook bijdraagt aan de hogere koers.

Palmolie
De palmolieprijs zakte donderdag naar het laagste punt in een maand tijd door zwakte van andere plantaardige oliën en zorgen over de Amerikaanse bankencrisis. Het was de vierde daling in vijf handelssessies en de prijs bereikte het laagste punt sinds 15 februari. 

Aardgas
De aardgasprijs is donderdag licht gestegen. Die dag werd duidelijk dat de blokkades van drie Franse LNG terminals is verlengd tot 21 september. De Franse stakingen zorgden ervoor dat de LNG leveranties aan Turkije en Europa vorige week bijna ;met 19% daalden. Het internationaal Energie Agentschap verwacht ook voor de rest van het jaar krapte op de energiemarkt.

Brent-olie
De olieprijs steeg donderdag, maar maakt zich nog steeds op voor de slechtste week van het jaar. De onrust op de financiële markt begin deze week zorgde voor verkoopdruk. Wel is er optimisme over een aansterkende vraag vanuit China.

Euro/dollar
De euro/dollarkoers steeg donderdag nadat Credit Suisse de koers zag herstellen en ECB de rente verhoogde met 0,5%. Ook werd de verwachte Eurozone BBP voor 2023 naar boven bijgesteld.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden