De arabicaprijs op de ICE is de afgelopen week licht gestegen. Wel is de prijs sinds maandag scherp gedaald. De robustaprijzen bewogen neerwaarts. Dit komt met name door de sterke dollar die het voor exporteurs aantrekkelijk maakt om hun koffie te verkopen.
Voor robusta geldt bovendien dat de ICE-voorraden vorige week het hoogste punt in drie weken tijd bereikten. Inmiddels zijn die voorraden ietwat gekrompen, maar ze zijn nog altijd hoog. Ook de arabicavoorraden zijn de afgelopen week gegroeid. Die boon verloor ook waarde nadat consultancybureau Safras Mercado zijn oogstschatting verhoogde van 57,3 naar 58,9 miljoen zakken voor het seizoen 2022/23. Ook het nieuws dat de Hondurese koffie-export in februari 32% hoger lag dan een jaar geleden zorgde voor lagere prijzen.
De verkoop van Braziliaanse koffie verloopt gestaag, zij het wat traag. Inmiddels is 83% van de oogst verkocht, wat minder is dan een jaar geleden toen deze tijd van het jaar 89% van de oogst verkocht was en ook minder dan het vijfjarig gemiddelde dat zich op 86% bevindt.
Externe factoren
Het faillissement van meerdere Amerikaanse banken zorgt ook voor lagere koffieprijzen. Angsten voor een recessie, die het meest zichtbaar zijn in de oliekoers, werken ook door op de koffieprijs. En hoewel van de Fed wordt verwacht dat die nu een minder agressieve koers zal gaan varen, komt de Amerikaanse consumentenprijsindex overeen met de verwachtingen. Deze groeide in februari met 0,4% ten opzichte van een maand geleden, waar 0,5% werd verwacht en over een periode van twaalf maanden bedroeg de groei 6,0%, waar 6,1% werd verwacht.
En dat is slecht nieuws, zeker nu de Braziliaanse koffieoogst dichtbij komt. En hoewel er op korte termijn wel signalen zijn dat de aanvoer krap zal zijn, is het een feit dat Braziliaanse oogst dit jaar groot belooft te zijn. De kans lijkt dus aannemelijk dat de prijzen op termijn gaan dalen, zeker als er meer koffie op de markt komt, maar consumenten minder geld te besteden hebben aan koffie.
Koersen
De arabicaprijs is afgelopen week gestegen van $3.909,89 per ton naar $3.988,16 per ton. Een stijging van 2%. De robustaprijs kromp van $2.140 per ton naar $2.070 per ton, een daling van 3,27%.