Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Zonnebloemolie steeds scherper geprijsd

6 Maart 2023 - Klaas van der Horst

De prijs voor zonnebloemolie is sinds medio februari stabiel tot licht dalend en bewoog zich regelmatig tot minder dan $80 per ton boven de prijs van palmolie. Daarmee zijn beide oliesoorten weer behoorlijk concurrerend geworden, hoewel ook raapolie qua prijs niet ver van zonnebloemolie af zit.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De palmolieprijs is vooral dankzij de afspraken over een graancorridor door de Zwarte Zee in veel rustiger vaarwater terecht gekomen. Er is weer een stabiele export mogelijk vanuit Oekraïense havens en van dreigende tekorten lijkt voorlopig geen sprake meer.

Groot-importeur India heeft zelfs weer een hernieuwde invoerheffing van 1 april aangekondigd. Palmolie wordt getroffen met een heffing van 5,5%. Eerder viel soja-olie al eenzelfde lot ten deel. India had deze heffingen vorig jaar opgeschort, toen het nog een tekort aan plantaardige olie vreesde. Soja-olie blijft overigens enkele honderden euro's per ton duurder dan de overigen hier genoemde oliesoorten. Door droogte in Argentinië lijkt er dit jaar minder beschikbaar te komen.

Oekraïense productie groter
Voor zonnebloemolie ziet het er allemaal iets gunstiger uit. Het Oekraïense ministerie van Landbouw verwacht voor dit jaar een goede productie van zowel zonnebloemolie als van raapolie: een productie die niet kleiner is dan die van vorig jaar. Er is intussen een groter oppervlakte van het land bevrijd van de Russische bezetter, wat daardoor beschikbaar is voor de teelt van oliehoudende gewassen. Ook Rusland hoopt dit jaar weer meer zonnebloemolie te kunnen exporteren.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden