Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Russische uitspraken stuwen tarweprijs

2 Maart 2023 - Max van der Heijden

De tarweprijs op de CBoT zat na dagen van daling gisteren (woensdag 1 maart) weer in de lift. Op de Matif bleef de koers dalen, maar ook daar is vandaag een stijging zichtbaar. Dit dankzij koopjesjagers en nieuwe zorgen over de toekomst van de granendeal.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft het westen ervan beschuldigd dat het de granendeal gebruikt om de Russische export van landbouwproducten te belemmeren. Eerder zei het ministerie van Lavrov al dat een verlenging van de graandeal af zou hangen van het wel of niet meenemen van de belangen van de Russische landbouwbedrijven. 

Lavrov deed de uitspraken op de G20-bijeenkomst in het Indiase New Dehli. Daar sprak hij kort met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. Blinken liet op zijn beurt weten dat Rusland de afgelopen maanden bewust en systematisch heeft gezorgd voor een file van graanschepen, terwijl de Russische voedsel-, granen- en kunstmestexport zonder beperkingen doorgaat. 

De Amerikaanse tarwe-export bedroeg de afgelopen week 300.900 ton. Analisten rekenden op een exportcijfer tussen de 150.000 en 700.000 ton. 

In de lift
Het tarwecontract op de CBoT sloot woensdag licht hoger op $256,10 per ton. Een stijging van 0,8% vergeleken met dinsdag. Ook vandaag zit de prijs aan het begin van de Amerikaanse handelsdag in de lift en staat de prijs 1,3% hoger. Op de Matif daalde de tarweprijs gisteren nog naar €271,50 per ton (maartcontract). Een daling van 1%. Op het moment van schrijven stijgt ook de koers op de Matif. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden