Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Palmolieprijs kan stijgende lijn voorlopig vasthouden

1 Maart 2023 - Jesse Torringa

De Maleisische palmolieprijs is afgelopen maand behoorlijk opgeklommen en deze stijgende lijn kan de komende weken aanhouden. Beperkte export, krapper wordende voorraden en een weersverwachting vol donkere wolken liggen daaraan ten grondslag.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De komende weken slaan de weeromstandigheden om in Maleisië. Na relatief rustige weersomstandigheden in februari wordt er voor maart veel neerslag verwacht, waarbij rekening moet worden gehouden met grote kans op overstromingen. Dat meldt de Maleisische Meteorologische dienst. Bij overstromingen kan schade ontstaan aan het gewas op de palmolieplantages, waardoor de productie van de eetbare olie lager uitvalt.

Exportrestricties Indonesië
Ook India en China zijn van invloed voor een opwaartse palmolienotering. Beide landen moeten komende maanden waarschijnlijk hun eetbare olievoorraden aanvullen. Bovendien zorgt de beperkte export bij topexporteur Indonesië voor krappere wereldwijde voorraden. Het land hanteert restricties op de export om de prijs van de olie laag te houden. De export van palmolie liep voor Maleisië goed door. De export van Maleisische palmolieproducten nam in totaal met 1,7% toe in februari vergeleken met januari. De Europese Unie was de grootste afnemer.

{{dataviewSnapshot(48_1677677682)}}

De Maleisische palmolienotering nadert het hoogste punt in ruim drie maanden tijd, toen in november 2022 palmolie voor meer dan 4.200 MYR (ringgit) per ton werd verhandeld. De laatste dagen van februari daalde de markt licht, maar gelet op de sombere weersverwachtingen loopt deze nu weer op. Op woensdag 1 maart staat de notering van Maleisische palmolie op 4.182 MYR per ton. De komende weken wordt duidelijk hoeveel neerslag de palmolieplantages moeten verduren. Als de overstromingen komen die nu worden verwacht, gaat het een prijsopdrijvend effect hebben op de palmoliemarkt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden